NOVI UDARAC MAMIĆIMA

Visoki kazneni sud odbio prijedlog braće Mamić: ‘Suđenje za Dinamo II ostaje u Osijeku‘

Optuženi i njihovi branitelji smatraju da na osječkom sudu ne bi imali pravično i nepristrano suđenje

Zdravko Mamić ispred suda u Osijeku

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske (VKS) odbio je prijedlog Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenih za prenošenje mjesne nadležnosti za suđenje u kaznenom postupku kolokvijalno nazvanom ‘‘Dinamo II‘‘ sa Županijskog suda u Osijeku na Županijski sud u Zagrebu.

‘‘Visoki kazneni sud Republike Hrvatske utvrdio je da se nisu pojavile nove okolnosti koje Vrhovni sud Republike Hrvatske i Visoki kazneni sud Republike Hrvatske nisu imali u vidu u svojim ranijim odlukama odlučujući o određivanju mjesno nadležnog suda u ovom kaznenom postupku. Naime, Visoki kazneni sud Republike Hrvatske ne može drugačije cijeniti činjenice o kojima ovisi odluka o prijenosu nadležnosti jer bi time vršio procjenu i analizirao ispravnost navoda sadržanih u odluci Vrhovnog suda Republike Hrvatske,‘‘ stoji u odluci VKS-a. Podsjetimo, Zdravko, Zoran i Mario Mamić, Damir Vrbanović, Sandro Stipančić, Igor Krota i Nikky Arthur Vuksan su prije mjesec dana putem svojih branitelja ponovno podnijeli zahtjev da se ovaj kazneni postupak, u kojem su optuženi za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama, delegira s osječkog na zagrebački sud.

Optuženi i njihovi branitelji smatraju, naime, da na osječkom sudu ne bi imali pravično i nepristrano suđenje, a s obzirom na činjenicu da su Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić, dakle dvojica bivših i jedan sadašnji sudac Županijskog suda u Osijeku pod istragom USKOK-a da su primali mito od Zdravka i Zorana Mamića. Podsjetimo, Krušlin je osudio Mamića u aferi Dinamo I na 6,5 godina zatvora, što je u međuvremenu postalo pravomoćno, a Vekić i Kvesić su odlučivali o potvrđivanju optužnice za aferu Dinamo II. No, u međuvremenu su sva trojica sudaca doživjela uhićenje i pokretanje istrage, a ove godine očekuje se i podizanje optužnice protiv njih. To je, pak, razlog zbog kojeg okrivljeni i njihovi branitelji smatraju da u Osijeku ne bi imali pravično i nepristrano suđenje. Svom zahtjevu priložili su i neke nove dokaze, ali sada vidimo da VKS nije u njima našao ništa zbog čega bi predmet iz Osijeka premjestili u Zagreb.

‘‘U prijedlogu za prenošenje mjesne nadležnosti optuženici upućuju na odluke Ustavnog suda kojima su usvojene ustavne tužbe i ukinute prvostupanjska i drugostupanjska presuda Županijskog suda u Osijeku u drugom kaznenom predmetu, u kojem je također predsjednik Vrhovnog suda iz istih razloga kao u ovom kaznenom predmetu za vođenje kaznenog postupka odredio Županijski sud u Osijeku umjesto Županijskog suda u Zagrebu.

I u tim odlukama je u odnosu na podnositelje ustavnih tužbi predmet vraćen Vrhovnom sudu radi određivanja mjesno nadležnog suda. Vrhovni sud je rješenjem od 30. kolovoza 2022., u skladu s uputom Ustavnog suda Republike Hrvatske, iako članak 28. Zakona o kaznenom postupku govori o zajedničkom neposrednom višem sudu, što je Visoki kazneni sud Republike Hrvatske, odredio kao mjesno nadležan sud Županijski sud u Osijeku. U toj odluci Vrhovni sud Republike Hrvatske ističe da suci čija je nepristranost dovedena u pitanje više ne obnašaju sudačku dužnost jer je jedan razriješen sudačke dužnosti na vlastiti zahtjev, dok je drugom izrečena stegovna kazna razrješenja od dužnosti,‘‘ navodi se nadalje u rješenju VKS-a.

Dodaju i kako je ‘‘u prethodnom rješenju Visokog kaznenog suda od 29. travnja 2021. u ovom predmetu, a po provedenom subjektivnom i objektivnom testu nepristranosti utvrđeno da ne postoji niti jedan objektivni razlog sumnje u nepristranost sudaca Županijskog suda u Osijeku jer je sudačka dužnost osobno povjerena određenom sucu te nije dovedena u pitanje nepristranost preostalih sudaca niti se može se upirati u pristranost suda "in abstracto", a to što je jedan optuženik iznio optužbe na račun četvorice sudaca Županijskog suda u Osijeku, što je rezultiralo pokretanjem stegovnog postupka protiv dvojice od njih, ne predstavlja prihvatljiv argument za sumnju u nepristranost ostalih sudaca tog suda.‘‘

VKS nije prihvatio ni argument da bi suđenje u Zagrebu proizvelo manje troškove te da bi se postupak proveo brže i lakše. S obzirom na ovu činjenicu, predmet će se ponovno vratiti na Županijski sud u Osijeku, a predsjednik sudskog vijeća Davor Mitrović sada mora odrediti novi termin za početak ovog suđenja, koje je trebalo početi još 19. listopada 2020. godine, ali to se do današnjeg dana još nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:12