StoryEditor
PRAVNO STAJALIŠTE

VISOKI PREKRŠAJNI SUD DANAS DONOSI OBVEZUJUĆU ODLUKU O 'ZA DOM SPREMNI' Stajalište koje zauzmu bit će obavezno za sve suce toga suda

Marko Perković Thompson
 Bruno Konjević / CROPIX / CROPIX

Visoki prekršajni sud danas će na općoj sjednici svih sudaca zauzeti pravno stajalište o tome je li poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona prekršaj protiv javnog reda i mira ili nije.

Na sjednici bi o tome trebalo odlučivati više od 20 sudaca iz sva četiri odjela toga suda: Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse.

Pravno stajalište koje suci zauzmu na današnjoj općoj sjednici bit će obvezujuće za sve suce toga suda, pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj prošle godine presudilo da poklič “ZDS” na početku budnice “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona - nije prekršaj.

U ovu prilično apsurdnu situaciju, u kojoj svi suci Visokoga prekršajnog suda na općoj sjednici odlučuju o pokliču za koji je taj sud u nizu presuda donesenih u zadnjih pet godina jasno i nedvosmisleno presudio da je kažnjiv, sud je dospio zahvaljujući presudi u slučaju Thompsona donesenoj potkraj prošle godine.

Sudsko vijeće toga suda - kojim predsjeda sutkinja Anđa Ćorluka, a članice su mu Ivanka Mašić i Mirjana Margetić - odbilo je žalbu šibensko-kninske policije na oslobađajuću presudu Općinskoga suda u Šibeniku u slučaju Thompson i potvrdilo stajalište prvostupanjskog suda da poklič “ZDS” u Thompsonovoj izvedbi “Bojne Čavoglave” nije prekršaj.

​Kako je presuda u slučaju Thompson suprotna svim prijašnjim presudama Visokoga prekršajnog suda o tom pozdravu, Odjel evidencije sudske prakse, koji prije otpremanja presude sa suda kontrolira usklađenost svake novodonesene presude s prijašnjom sudskom praksom u istovrsnim predmetima, vratio je presudu sudskom vijeću Anđe Ćorluke uz zahtjev da predmet ponovno razmotri jer je presuda suprotna prethodnoj sudskoj praksi toga suda te odlukama Ustavnog suda o “ZDS” i drugim simbolima ustaškog režima.

Međutim, sudsko vijeće Anđe Ćorluke odbilo je preinačiti presudu pa je na sjednici sudskog odjela, održanoj 21. veljače ove godine, o presudi Thompsonu odlučivalo svih devet sudaca koliko ih ima u Odjelu za prekršaje protiv javnog reda i mira Visokoga prekršajnog suda. No, na toj sjednici suci nisu uspjeli donijeti nikakvu odluku jer su se podijelili. Zato bi o kažnjivosti pokliča “ZDS” većinom glasova danas trebali odlučiti svi suci Visokoga prekršajnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 08:23