NOVI NASTAVAK SAGE

Viteško alkarsko društvo napalo Bulja, kažu da je remetio samu Alku, on im odmah odbrusio

‘Izražavamo žaljenje što gradonačelnik Grada Sinja gosp. Miro Bulj ponašanjem i odnosom prema alkarskim svečanostima nije bio na nivou koji zaslužuje funkcija prvog čovjeka grada‘, rekli su u VAD-u
Miro Bulj
 Tom Dubravec/Cropix

Prethodnih nekoliko dana medijske stupce u zemlji punili su članci o žustroj javnoj polemici između sinjskog gradonačelnika Mire Bulja i predstavnika Nacionalnog stožera, a potom i Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Geneza sukoba leži u Buljevom apelu da se izvanredno za period Alke i Velike Gospe u Sinju dozvole 'olakšanije' mjere kao i rad kafića i poslije ponoći, dok su u Stožeru takav pristup odbili. Bulj je u konačnici osobno u jednom kafiću nakon ponoći puštao glazbu zbog čega je nakon Alke završio i na policiji s optužnim prijedlogom zbog kršenja javnog reda i mira.

Saga o sinjskim mjerama u srijedu je dobila novi nastavak, nakon što su trojica najviših predstavnika Viteškog alkarskog društva (VAD) objavila zajedničko priopćenje kojim se ograđuju od Bulja. U priopćenju su predsjednik Upravnog odbora VAD-a, Stipe Jukić, predsjednik Časnog suda Boško Vladović te predsjednik Nadzornog odbora Hrvoje Markulin kritizirali ponašanje Bulja zarad postizanja, kako su naveli "vlastitih političkih ciljeva".

U podužoj objavi, u kojoj su - između ostalog - zahvalili svim svjetovnim i vjerskim poglavarima koji su svojom nazočnosti oplemenili Alku, ali jedan se dio posebno kritički osvrnuo na Buljeve postupke.

„Izražavamo žaljenje što gradonačelnik Grada Sinja gosp. Miro Bulj ponašanjem i odnosom prema alkarskim svečanostima nije bio na nivou koji zaslužuje funkcija prvog čovjeka grada. Kao dugogodišnji član Viteškog alkarskog društva, jedno vrijeme alkarski momak, potom i član Upravnog odbora, dobro je upoznat sa složenom organizacijom i odvijanjem manifestacije. Stoga nemamo racionalno objašnjenje njegova ponašanja i ignorantskoga odnosa prema najvišim državnim dužnosnicima izbjegavanjem protokolarnih obveza. Ponašanjem na alkarskom trkalištu za Baru, Čoju i Alku, učestalim ulascima na stazu remetio je regularnost natjecanja, onemogućavajući jednake uvjete za sve alkare. Žalosti nas što je javnu funkciju koju obnaša očigledno pokušao iskoristiti za promociju svojih političkih ciljeva“, stoji u priopćenju, koje u cijelosti možete pronaći ovdje.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor Bulja koji je napisao status na Facebooku pod naslovom "ALKU MORAMO VRATITI NARODU", a koji prenosimo u cijelosti:

"Sve što HDZ-u služi se diglo na zadnje noge kako bi me oblatilo!Ja nastavljam služiti samo dragom Bogu, mom narodu i vlastitoj savjesti čuvajući tradiciju i vrijednosti našeg Sinja!

Sinj je zlatni buzdovan i od davnine junački megdan, Sinj kao i naša Alka su junaštvo i čojstvo, čast i stav, a ne kukavičluk i poltronstvo!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:32