NOVA UPUTA HZJZ-a

‘Viziri u školi ne mogu zamijeniti maske jer bi mogla postojati mogućnost prijenosa korone zrakom‘

U Zavodu za javno zdravstvo su, unatoč mogućem riziku prijenosa virusa zrakom, ipak istaknuli jednu iznimku
 Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon što su brojni roditelji školaraca burno reagirali na obavezu nošenja maske za neke razrede u školama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je u subotu priopćenje u kojem navodi kako korištenje vizira ne može zamijeniti korištenje zaštitnih maski u školama.

Iako viziri ograničavaju širenje bolesti kapljičnim putem, oni ne mogu spriječiti širenje zaraze aerosolom koje bi prema sadašnjim saznanjima moglo biti moguće, priopćeno je iz HZJZ-a.

- Iznimno, nastavnik masku treba zamijeniti vizirom kada je u učionici (razrednom odjelu) prisutan učenik oštećenog sluha kako bi se učeniku omogućilo čitanje s lica i usana. U takovoj situaciji nastavak treba koristiti vizir umjesto maske kada je god u učionici/prostoriji s učenikom oštećenog sluha te uvijek kada se obraća učeniku s oštećenim sluhom. Kod kretanja zajedničkim prostorijama (osim kada je u pratnji učenika s oštećenim sluhom) te u drugim prostorijama nastavnik treba nositi masku. Ujedno škola treba za takav razredni odjel osigurati veću prostoriju kako bi nastavnik mogao biti na većoj udaljenosti u odnosu na učenike. Kada je god moguće nastavu treba organizirati na način da se osigura potreban razmak između svih osoba u učionici (1,5 m za 5.-8. razred OŠ i približno 2 m u srednjoj školi) kako bi svi učenici i nastavnici mogli boraviti u učionici bez maske, dodaje se u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Podsjetimo, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs jučer je rekao kako postoji veliki pritisak roditelja koji se ne slažu s preporučenim nošenjem maski na nastavi, no on je rekao da se radi o preporuci Svjetske zdravstvene organizacije. Ipak, istaknuo je da postoji mogućnost da se u slučaju epidemiološki stabilne situacije na lokalnoj razini donese odluka da se u toj sredini na nastavi ne moraju nositi maske.

- Ne možete nikada napraviti da svi budu zadovoljni. Mi idemo s pozicije da činimo kako nam stručnjaci, epidemiolozi sugeriraju. Ako je epidemiološka situacija u nekoj županiji ili gradu izrazito stabilna, lokalno se može donijeti odluka da djeca više ne trebaju nositi maske, rekao je Fuchs.

HZJZ je uoči početka nove školske godine propisao da maske nisu obavezne za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, dok za učenike od 5. do 8. razreda i za učenike srednjih škola nisu obavezne u slučaju da je moguće ostvariti propisanu distancu od 1,5 do dva metra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:15