BOGOSLUŽJE UŽIVO

VJERNICI SE NAKON 40 DANA VRAĆAJU U CRKVE, PROVJERILI SMO KAKO TEKU POSLJEDNJE PRIPREME 'Planirao sam župljane podijeliti u tri grupe'

 
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Koronavirus ni u jednom trenutku nije zaustavio služenje misa, međutim, nakon 40 dana vjernici će na misama moći sudjelovati uživo, a ne samo preko TV-a, društvenih mreža i drugih sličnih platformi.

Kako će to izgledati, u četvrtak u popodnevnim satima svećenici nisu točno znali, jer su još čekali naputke Stožera, odnosno crkvenih vlasti. Ipak, imali su plan kako rasporediti župljane te istovremeno ispoštovati pravila socijalne distance. Prezentirala su nam ga dva karlovačka svećenika, župnik Lovro Zaplatić iz župe Svetog Ivana Krstitelja u selu Rečica nedaleko Karlovca koji ima veliku crkvu i malo župljana, te Anton Kolić iz župe Sveta tri kralja iz karlovačke četvrti Banija, koji ima suprotnu situaciju - veliki broj župljana, ali malu crkvu.

- Planirao sam župljane podijeliti u tri grupe. Razmišljao sam, ako po jednu osobu rasporedim u klupe u dva reda, tu ću smjestiti 30 ljudi, sa strane i naprijed može stati njih još desetak, a za ostale ćemo rasporediti stolice ispred crkve. Imamo sreće što imamo veliku crkvu, a ispred nje je i veliki park u koji bez problema može stati i do 100 ljudi, a da se poštuju propisane mjere - kaže nam župnik Lovro Zaplatić.

Napominje da će upozoriti sve župljane starije životne dobi i one koji imaju neke zdravstvene poteškoće da ne dolaze, a za sve ostale već ima pripremljene dezinficijense koji će stajati na oba ulaza, kako na glavnom, tako i na ulazu kroz sakristiju. Zadužit će dvoje župljana koji će ostalima dezinficirati ruke. Osim toga, služit će u nedjelju tri mise, jutarnje u 9 i 11 sati, te večernju.

- Crkva je i sada bila otvorena tijekom tjedna i župljani su se dolazili pomoliti kako je tko želio, ali nije bilo javnih misa. Sve su to radili poštivajući pravila, pa vjerujem da će sve biti u redu. Prvi put je uvijek najteže - kaže nam župnik Zaplatić, koji je netom prije našeg razgovora dezinficirao cijelu crkvu.

Župnik Antun Kolić cijeloj problematici pristupa s još većim oprezom, s obzirom na to da je vrlo ograničen prostorom u maloj crkvi.

mahicno 251002
velecasni lovro zaplatic uz prvo zasadjeno drvo sa svojim psom arturom
park mladenaca
snimila: andreja trpcic
-pok-
Andreja Trpcic / arhiva HANZA media
Lovro Zaplatić

- Moramo biti oprezni i moramo se pridržavati svega onoga što propisuju stručnjaci. Ja osobno sam i do sada u odlasku u nabavku koristio zaštitnu masku i rukavice, pa ću na to pozvati i vjernike. Opet, ako ih netko ne bude imao, ja ih neću tjerati iz crkve, ali ćemo svakako paziti da budu na distanci. Imamo spremne dezinficijense. Ako dođe više ljudi, zamolit ćemo ih da ostanu vani, pa će misu pratiti ispred crkve - kaže nam župnik Antun Kolić.

- Bilo mi je teško u praznoj crkvi, jer ne služimo mise zbog sebe, nego zbog zajednice. Tko bi mogao zamisliti da će nam se dogoditi situacije da će crkve ostati prazne. No tako je to u životu, na nama je da slušamo upute stručnjaka i da se prilagodimo. Važno da je svi sačuvamo zdravlje - kaže župnik Kolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:45