TEŠKO RAZUMLJIVO

Vjerojatno ne postoji stručnjak u turizmu koji ne bi demantirao Milanovićevu izjavu o Markovom trgu

Teško je razumjeti odakle je predsjednik Republike izvukao činjenicu da Markov trg nije turistička atrakcija
Markov trg
 Tomislav Kristo/Cropix

Teško je razumjeti odakle je predsjednik Republike Zoran Milanović izvukao činjenicu da gornjogradski Markov trg nije turistička atrakcija, ali vjerojatno ne postoji stručnjak u turizmu koji ga ne bi demantirao.

Između ostaloga, čine te vrlo vjerno i brojke iz istraživanja "Stavovi i potrošnja turista i posjetitelja Zagreba" Instituta za turizam, doduše iz 2013. godine, ali s jasnim pokazateljima kako je Gornji grad nezaobilazna turistička atrakcija gotovo svih stranih posjetitelja.

Dapače, prema podacima koje je prikupio Institut za turizam, Gornji grad predstavlja drugu po redu najposjećeniju turističku atrakciju u Zagrebu, odmah nakon Trga bana Josipa Jelačića, a Gornji grad tako prema podacima istraživanja obavezno posjeti 67.8 posto svih turista koji posjete metropolu.

Dapače, tri gornjogradska muzeja dospjela su i na popis najposjećenijih muzeja u Zagrebu - riječ je o Muzeju grada Zagreba, Muzeju naivne umjetnosti te Prirodoslovnom muzeju.

Čini se kako od hotelskih gostiju Gornji grad u sklopu svojeg boravka u Zagrebu najviše posjećuju gosti iz smještaja s 3 zvjezdice, njih čak 83.9 posto, a gledajući po emitivnim tržištima, na Gornji grad se u pravilu zaputi 93 posto svih posjetitelja iz Japana, 87 posto posjetitelja iz Sjedinjenih Američkih Država te 83.8 posto posjetitelja iz Španjolske.

Kad su u pitanju turističke atrakcije u Zagrebu, treba napomenuti kako je uži centar Zagreba, u kojeg spada i Gornji grad, prilično suženo područje za čiji obilazak nije potrebno puno vremena pa bi njegovo dodatno sužavanje odnosno isključivanje sadržaja, među kojima jest svakako i povijesni Trg Sv. Marka, dodatno osakatilo zagrebačku turističku ponudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:37