AFERA S KNEŽIJE

VJEROUČITELJ KOJI JE UKRAO BOŽIĆ: NEPOZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA ČOVJEKA ČIJI JE GOVOR MRŽNJE ZGROZIO RH 'Bio je neobuzdano dijete, imao je loše ocjene'

 
 Darko Tomas / HANZA media

Srijeda, 29. studenoga, prvi školski sat u drugoj smjeni počinje u 14 sati izbornom nastavom vjeronauka. Vjeroučitelj ulazi u učionicu smještenu na lijevoj strani hodnika u prizemlju školske zgrade na zagrebačkoj Knežiji. Učionica je nekoliko metara udaljena od ureda školske psihologinje.

U istoj učionici, s napisom “religion” na vratima, u Osnovnoj školi Matije Gupca izmjenjuje se nastava katoličkog i islamskog vjeronauka.

Prema zapisniku školske stručne službe, nastalom na temelju kasnije provedenog razgovora s učenicima osmog razreda koji su prisustvovali satu vjeronauka 29. studenoga prošle godine, vjeroučitelj Krešimir Bagarić na satu je prelistavao internetske portale.

Jedna ga je vijest vidno uznemirila, opisali su učenici.

- Umro je Praljak - rekao je.

- Tko je taj lik? - pitao je učenik.

“Povratna informacija od učenika da ne znaju uopće tko su Slobodan Praljak i haaška šestorka bili su, čini se, okidač za neprimjereni govor vjeroučitelja koji je održao u razredu”, stoji u bilješci stručne službe upućenoj policiji.

Vjeroučiteljev kompromitirajući govor na satu jedno je dijete potajice snimilo mobitelom. Na sredini snimke, 11-minutnog zapisa koji je 21. prosinca (22 dana nakon incidentnog školskog sata) završio u medijima, čuju se rečenice poput one da je zbog izdaje interesa Hrvatske “trebalo objesit' dva bivša predsjednika i jednu ministricu vanjskih poslova”.

“(...) Ali odmah. Po kratkom postupku. Čovjek je otvorio predsjednički sef i transkripte je dao. Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao”, čuje se na snimci čiju su autentičnost potvrdili učenici u razgovoru sa stručnom službom škole.

Točno mjesec dana nakon održanog sata vjeronauka vjeroučitelj Krešimir Bagarić smješten je u istražni zatvor, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju. Prethodno je ispitan na Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Na školskom satu zbog kojega je vjeroučitelj osumnjičen za poticanje na mržnju i nasilje bila je još jedna punoljetna osoba. Riječ je o studentici, asistentici u nastavi koja pomaže jednom od učenika. U očitovanju školi, ona njegov govor nije proglasila govorom mržnje, nego ga je povezala s emocijama zbog događanja s Praljkom. Nakon toga, dala je otkaz u školi.

U bilješci školske stručne službe stoji i navod učenika da je “govor vjeroučitelja kojim poziva na mržnju i neprijateljstvo prema drugim ljudima izrečen u afektu”. (...)

Briga me je li puknuo

U trenutku kada je snimka procurila u javnost, u školi se održavao božićni domjenak. Kolektiv je ostao u školi, a kako je do katoličkog blagdana slijedio tek koji dan, netko je kasnije zaključio da im je “Krešo ukrao Božić”.

Već do kraja sljedećeg radnog dana, negdje oko 16 sati, uprava škole vjeroučitelju je ispisala izvanredni otkaz. Od njegova istupa na satu vjeronauka ogradila se Zagrebačka nadbiskupija, ministrica obrazovanja izjavila je kako je šokirana objavljenom snimkom, kao i ravnateljica škole Ljiljana Klinger.

- Zlouporabio je poziciju učitelja, zloupotrijebio je djecu za svoje besprizorne izjave i osobno sam toliko zgrožena da mi uopće nije bitna pozadina, odnosno je li on ‘puknuo’, je li nešto u njemu tinjalo... To je nešto što se naprosto ne smije pojaviti u čovjeku koji radi posao u školi, osobito onome tko je vjeroučitelj, uz to i razrednik - izjavila je ravnateljica Klinger.

Potom se glasio DORH:

“Postoji osnovana sumnja da je 38-godišnjak 29. studenog 2017. od 14.00 do 14.45 sati tijekom nastave vjeronauka u osmom razredu jedne zagrebačke osnovne škole, svjestan svog utjecaja i autoriteta kao nastavnika, u nakani izazivanja netrpeljivosti i spremnosti na nasilno ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti, podučavajući djecu kao vjeroučitelj iznosio diskriminatorne stavove te iskazivao prijezir i nesnošljivost prema pripadnicima spomenute nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Osnovano se sumnja da je time nametao učenicima iznesene stavove te izazivao osjećaje mržnje, odbojnosti i prihvaćanja agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti”, izvijestio je DORH o slučaju.

Oglasile su se s osudom i pojedine političke stranke i udruge, zgrožene snimkom i vjeroučiteljevim istupom pred maloljetnicima u školi. U prosvjetnim krugovima otvoreno je pitanje načina primanja vjeroučitelja u škole (bez natječaja) i nemogućnosti prosvjetnih ili školskih vlasti da utječu ne samo na odabir kadra koji moraju zaposliti, nego i praćenje i valoriziranje rada vjeroučitelja.

Njih prema Ugovoru Svete Stolice i RH imenuju mjesni biskupi, a plaća Ministarstvo obrazovanja. Škole čak nemaju niti životopise vjeroučitelja koje zapošljavaju, kao ni mogućnost izbora između dva ili više ponuđenih kandidata. Otvoreno je pitanje: ako za razliku od učitelja vjeroučitelji u škole ulaze bez natječaja, a i jedni i drugi imaju mogućnost kandidirati se za ravnatelje škola - nije li to pozitivna diskriminacija?

Vjeroučitelj se nakon 22. prosinca - tvrde njegovi kolege - više nije pojavljivao u školi. Javio je da je na bolovanju. Prema riječima jednog od njegovih bližih kolega, Bagarić je bio spreman sam dati otkaz. Ravnateljica Ljiljana Klinger ga je preduhitrila. Prethodno je tražila njegovo očitovanje o događaju, tvrdi, nije ga dobila, kao ni doznake za bolovanje.

Nakon završetka zimskih praznika, za osam dana, s Kaptola bi u školu trebali uputiti zamjenu, novog vjeroučitelja ili vjeroučiteljicu. (...)

To mu je normalno ponašanje

Tko je Krešimir Bagarić, javnosti nepoznat vjeroučitelj protiv kojega, prema službenim informacijama Jutarnjega lista, prosvjetna inspekcija nema nijednu prijavu, a prema tvrdnjama uprave škole - na Bagarića se nikada nisu žalili ni roditelji ni učenici?

Prvi razred osnovne škole, govori poznanik njegove obitelji, pohađao je u zagrebačkoj Dubravi, tada se zvala Osnovna škola 29. novembar, što je jedna od životnih koincidencija s obzirom na to da je baš toga datuma održao i zadnji sat u školi na Knežiji zbog kojeg je završio u zatvoru. Bio je nestašan, priča naš izvor, pa ga je otac zajedno s bratom prebacio u drugu školu, OŠ Mate Lovraka.

- Rekao bih da je bio neobuzdano dijete, imao je tada lošije ocjene. Dolazio je iz katoličke obitelji, teta mu je bila časna, stric velečasni - priča naš sugovornik.

Nakon srednje upisao je Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a prije nego što se zaposlio u školi na Knežiji, Bagarić je radio kao vjeroučitelj u pet škola, govore nam upućeni: kratko u OŠ Klinča Sela, oko dvije godine u Zdravstvenom učilištu u Zagrebu, Drugoj osnovnoj školi Bjelovar, Trećoj osnovnoj školi Bjelovar i Osnovnoj školi Švarča u Karlovcu. U OŠ Matije Gupca je od listopada 2011. Dobio je i razredništvo.

- Na temelju čega je vjeroučitelj dobio razredništvo? Jednostavno, djeca su ga voljela - kažu naši sugovornici.

Na pitanje je li to prvi eksces koji je napravio, odgovori roditelja se razlikuju. Dok jedni tvrde da s njime nikada nije bilo problema, drugi prenose drukčije poruke svoje djece.

- Kad je moje dijete poslušalo snimku na kojoj divlja, uopće nije bilo iznenađeno. Reklo mi je - ništa novo, kao da je to njima najnormalnije vjeroučiteljevo ponašanje, kao da su navikli na to - kaže jedna majka (podaci u redakciji) i dodaje kako su ga djeca čak znala iz šale navući na priču o politici i ratu. Znali su da ga to “razveže”.

- Činjenica je da je prema djeci bio dobar, imao je empatiju, no nije bio sklon rješavati probleme koje je kao profesor i razrednik bio dužan riješiti. To mu je bila profesionalna dužnost, za to je primao plaću, no i na benigniji problem, s kakvim se recimo susrelo moje dijete, odgovorio bi: “Ja sam samo pijun” - tvrdi drugi roditelj.

A u spomenutom izvještaju školske stručne službe stoji navod učenika 8. razreda da je “takav govor vjeroučitelja Krešimira Bagarića koji poziva na mržnju i neprijateljstvo prema drugim ljudima bio iznimka te da je izrečen u afektu jer se nikad prije ni nakon 29. studenoga 2017. nije ponovio”.

I zadnja rečenica u bilješci školske stručne službe: “Učenici su izrazili pozitivan stav prema vjeroučitelju i njegovu uobičajenom odnosu prema učenicima te su izrazili žaljenje ako više ne bude radio u našoj školi”.

Čekamo novog

Bagarićeva Facebook stranica imala je zanimljivih detalja (zatvorena je od prije neki dan). Jedan od njih bio je podrška “zaobiteljašima”, u drugoj je cinično komentirao političke vijesti, vidljivo sklon desničarenju i religioznim motivima.

- Djelovao mi je kao dobar učitelj, sposoban ostvariti dobar odnos s djecom, ali frustriran, nezadovoljan, često ciničan - priča jedna njegova kolegica.

Od početka afere Bagarić nije kontaktirao s medijima, jednako kao ni njegova supruga, također vjeroučiteljica.

Snimka zbog koje je osumnjičen za govor mržnje potaknula je anonimnu prijavu uperenu protiv ravnateljice škole. U njoj je navedeno da je ravnateljica štitila vjeroučitelja u prijašnjim ekscesima. Ona to pobija.

U prosvjetnoj inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja u razdoblju od 2011. do sada primili su 12 prijava vezanih uz OŠ Matije Gupca. Devet ih je anonimnih, tri su potpisane.

Na temelju triju prijava prosvjetna inspekcija pokrenula je postupke, s time da je jedan potpisani podnesak ustupljen u nadležnost Gradskom uredu za obrazovanje. Odnosio se na financijsko poslovanje škole. U dva slučaja nisu utvrđene nepravilnosti, a u trećemu, iz 2017., zabilježene su nepravilnosti u zaduživanju učitelja i stručnih suradnika tjednim i godišnjim radnim obvezama. Inspekcija je rješenjem naredila njihovo otklanjanje.

Iako je riječ o većem broju prijava, što se tiče ingerencije prosvjetne inspekcije, one su prošle bez značajnijih primjedbi.

Nijedna prijava nije vezana uz vjeroučitelja Bagarića.

Prema potvrdi ravnateljice Klinger, u školu je stigla povratnica da je Bagarić primio otkaz.

- Mi smo u proceduri pribavljanja novog vjeroučitelja - kaže Klinger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:06