REKONSTRUKCIJA SUKOBA

Vješt manevar: Kako su huligani uz pomoć navijača Panathinaikosa izigrali grčku policiju i vlakom došli do stadiona

U Grčku su hrvatski huligani stigli preko Albanije, ali su vozila ostavili na stanici Irina u Marousiju

Puno je napisa u grčkim medijima o strašnim neredima koji su se dogodili u ponedjeljak navečer, oko 22 sata prema grčkom vremenu, u okolici stadiona i ispred njega, ali zasad je jedno veliko pitanje ostalo u zraku.

Grčka policija bila je upoznata s time da dolaze BBB-i. Ne samo da su joj to javili kolege iz Hrvatske, koji su dali informaciju o dvjestotinjak navijača koji kreću prema Grčkoj, nego su dobili i potvrdu policije Crne Gore da su prošli kroz njihov teritorij. Što se dogodilo? Zašto je grčka policija kasnila čak pola sata, zašto nije osigurala stadion, pa u Hrvatskoj se uoči velikih i rizičnih utakmica stadion osigura dva dana ranije.

Huligani koji su doputovali iz Hrvatske izveli su vješt manevar uz pomoć navijača Panathinaikosa Gate 13. Kolona automobila i kombija u Grčku je stigla preko Albanije, međutim, ostavili su vozila na stanici Irina u Marousiju te do stadiona došli vlakom. Jasno je da to ne bi mogli izvesti sami. I ne samo to, neki od vlasnika trgovina kraj stadiona svjedoče da su ih pola sata prije nereda upozorili da istjeraju kupce i sve zatvore, kako stižu Hrvati i napravit će kaos.

To su im kazali Grci, očito iz Panathinaikosa. Tako se i dogodilo, jer lokve krvi ostale su na asfaltu, a šteta je golema jer mnogi lokali su zapaljeni.

Kolona prema Ateni

AEK je u svojem priopćenju krivnju stavio na Dinamo i policiju te želi da oni snose svu odgovornost. Ljudi bliski AEK-u tražili su da Dinamo bude izbačen iz Europe.

Jedan od najčitanijih grčkih portala protothema.gr piše kako valja postaviti ozbiljna pitanja među policijskom hijerarhijom nakon neviđenog huliganskog divljanja Dinamovih navijača u Grčkoj. Taj portal objavio je snimak, kako napominju, "falange hrvatskih huligana obrijanih glava i u crnom" koji državnim cestama putuju prema Ateni.

"Kako je moguće da ih nitko nije zaustavio", glavno je pitanje. Policija je morala biti svjesna zabrane gostovanja koju je izdala krovna europska nogometna organizacija. Iznenađujuće je da toliki broj automobila koji su se kretali jedan iza drugoga nije primijećen pa da ih policijske snage blokiraju na naplatnoj postaji, ili na nekom drugom dijelu državne ceste, s obzirom na zabranu kretanja navijača.

Kretanje vozila državnim cestama prati se nadzornim kamerama te je u konkretnom slučaju vidljivo da se radi o organiziranom kretanju navijača, navode.

Smjene u policiji

Protothema tvrdi da su se Bad Blue Boysi susreli s navijačima Panathinaikosa, te su zajedno sjeli u vlak i izašli na stanici Pefkakia, odakle su pješačili do kvarta Nova Filadelfija, gdje je smješten stadion AEK.

Grčki mediji objavili su jučer da je vrlo brzo došlo do smjena u tamošnjoj policiji. Radi se o sedam najviših časnika atenske policije, koji su smijenjeni dan nakon ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK. Tu je informaciju potvrdio i ministar zaštite građana Yiannis Oikonomou.

Oikonomou je izrazio sućut obitelji ubijenog 29-godišnjaka, pojasnivši i da će uslijediti daljnja istraga. Rekao je da je u pitanju "nedopustiv i neprihvatljiv incident", a Grci pišu kako bi ovo mogao biti tek početak izvanrednih otkaza. Ministar je ujedno govorio o velikom propustu policije u kontekstu prevencije i odvraćanja.

"Kad je riječ o prelasku navijača zagrebačkog Dinama preko grčke granice, njihova putovanja unutar Grčke i konačnog dolaska na mjesto događaja, neću ništa umanjivati. Događaj je nedopustiv i neprihvatljiv, jer je očito ispod mogućnosti i dokazane sposobnosti Helenske policije, koja je, iako je brzo postupila u privođenju i uhićenju 98 osoba, podbacila jer nije odvratila napad", zaključio je grčki ministar.

Dojava iz Crne Gore

Najavio je i brzo provođenje i dovršetak interne istrage, koja bi trebala utvrditi sve nesretne okolnosti, od samog ulaska Dinamovih huligana u Grčku, do nereda u atenskom kvartu Nova Philadelphia.

- Nije bez razloga smijenjeno sedam visokih rukovoditelja u grčkoj policiji. Na vrijeme su dobili podatke o kretanju navijačkih skupina koje bi mogle raditi nerede na utakmici, ali nisu poduzeli odgovarajuće mjere.

Mi u Hrvatskoj smo imali procjenu da bi jedna skupina, unatoč zabrani, mogla otići u Atenu - kaže nam osoba iz hrvatskog MUP-a dodajući kako su huligani krenuli prema Grčkoj u više manjih skupina i po prvi puta su se sastali na izlazu iz Crne Gore, na granici s Albanijom. Naš sugovornik kaže da ih je i crnogorska policija detektirala, te informaciju dostavila albanskoj i grčkoj policiji.

- Crnogorci su im poslali čak i registracije automobila s kojima su išli u Grčku. Kada se dobije takva informacija, onda ne bi smjelo biti puno problema. Stvar je samo u tome što će se učiniti - hoće li ih se pokupiti odmah na granici, zabraniti im ulazak u Grčku ili ih pustiti i imati pod kontrolom.

Međutim, grčka policija ih je izgubila i našli su ih pred stadionom kada je već bilo kasno - kazao je sugovornik iz MUP-a navodeći da je iz hrvatske policije otišao podatak o kretanju skupine od oko 120 navijača.

O neredima u Ateni izvještavaju i europski i svjetski mediji, zgroženi huliganskim divljanjem u kojem je ubijen navijač AEK.

Talijanski Tuttomercato na naslovnici donosi "Navijača AEK ubili navijači zagrebačkog Dinama". Nižu se i reakcije iz Francuske, Belgije, Španjolske, Nizozemske, Švicarske, Portugala..: Tuttomercato (Italija): Navijača AEK ubili navijači zagrebačkog Dinama.

L‘Equipe (Francuska): Navijač izboden prije utakmice AEK - Dinamo Zagreb...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:33