POSLJEDNJE SEKUNDE ŽIVOTA JEDRILIČARA

Vještaci tvrde: Horvatinčićev gliser je jurio svom snagom, a par je gledao smrti u oči

 Jakov Prkić/CROPIX

ZAGREB - Kad gradi, izaziva revolt dijela javnosti; kad vozi, bolje mu se ne naći na putu. Ponašanje u prometu Tomislava Horvatinčića šibensko Državno odvjetništvo svelo je na jednu riječ - bezobzirno.

U optužnici, podignutoj protiv njega zbog izazivanja teške pomorske nesreće u kojoj je 16. kolovoza 2011. nedaleko od Primoštena usmrtio dvoje talijanskih turista svojom jahtom Santa Marina, tužiteljstvo ističe njegove prijašnje “delikte”, osuđivanost zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, tri prekršajne osude zbog prometa te čak 31 prometni prekršaj u proteklih desetak godina, kao i jedno glisiranje na nedopuštenoj udaljenosti od obale zbog kojega je 2008. novčano kažnjen.

Bezobziran u prometu

“...Količina i učestalost kršenja prometnih propisa ukazuju da je riječ o osobi koja je sklona brzoj i riskantnoj vožnji i koja se ne obazire na sigurnost drugih sudionika u prometu te unatoč ranijim događanjima, koja su rezultirala prekršajnom ili kaznenom osuđivanošću, isti nastavlja s bezobzirnim ponašanjem u prometu, upravljajući motornim vozilom bilo na kopnu ili moru”, navelo je tužiteljstvo u optužnici protiv Horvatinčića.

Tereti ga za izazivanje teške prometne nesreće jer je uputivši se iz Tribunja prema Hvaru s uključenim automatskim pilotom glisirao prevelikom brzinom od 26,4 čvora, kršeći pritom odredbe Pomorskog zakonika i Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru. Naime, Horvatinčić, kako ga se tereti, nije izviđao put plovidbe niti motrio kurs, poziciju, brzinu broda i okolni promet.

Deset godina zatvora

Tako nije ustupio pravo puta jedrilici Santa Pazienza kojom su plovili Francesco Salpietro i njegova supruga Marinelda Patella, iako je to bio dužan jer mu je dolazila s njegove desne strane.

Punom brzinom presjekao im je put i u glisiranju pramčanim dijelom svoje jahte sasjekao jedrilicu naletjevši na lijevi krmeni dio gdje su se u tom trenutku kod kokpita nalazili talijanski turisti koji su u posljednji tren pokušali izbjeći nesreću. Horvatinčićeva Santa Marina prešla je preko jedrilice i pritom izravno zahvatila talijanskog inženjera i liječnicu, koji su zadobili toliko teške ozljede da su preminuli prije nego što su odbačeni u more. Horvatinčiću prijeti zatvorska kazna do 10 godina.

CIJELI ČLANAK I REKONSTRUKCIJU NESREĆE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:10