RJEŠAVANJE DUGA

Vlada će dati 1,8 milijardi kuna za lijekove, veledrogerije su zadovoljne

Marić je jučer objasnio da će se rebalansom osigurati 1,340 milijardi kn za dugove za lijekove koje nisu platile bolnice
Zdravko Marić
 Tomislav Krišto/Cropix

Razgovor predstavnika veledrogerija, ministra financija Zdravka Marića te ministra zdravstva Vilija Beroša jučer bio je uspješniji od prošlotjednog jer je dogovoreno da će Vlada osigurati plaćanje ukupno 1,840 milijardi duga za lijekove što bi moglo osigurati da se do kraja godine stabilizira opskrba bolnica lijekovima.

Naime, Marić je pojasnio da će, uz već prošli tjedan uplaćenih 300 milijuna duga za plaćanje lijekova na recept, iz proračuna biti uplaćeno još 200 milijuna idućih dana na ime istih dugova, a rebalansom proračuna osigurat će se 1,340 milijardi kuna za dugove za lijekove koje nisu platile bolnice.

Krediti banaka

Iz veledrogerija kažu da su zadovoljni jučerašnjim razgovorima, ali da to ne znači da će odmah ići redovita opskrba. Drže da se mora osigurati da će se plaćanje lijekova na recept vratiti na zakonskih 60 dana plaćanja i uz ovih 1,340 milijardi kuna situacija bi bila relativno dobra jer bi to jamčilo da će od početka iduće godine bolnice imati redovitu opskrbu. No, ministar Marić upozorio je na ukupne dugove u zdravstvu i činjenicu da trenutno plaćanje ovih dugova neće jamčiti da se neće stvarati novi.

"U ovom trenutku dugovi zdravstva su oko 13 milijardi kuna, a među ostalim posljedica je to povećanja troškova u posljednje četiri godine među kojima je povećanje primanja zaposlenih u zdravstvu za više od 20 posto te potrošnje skupih lijekova koja prelazi dvije milijarde kuna. Sve to uz 860 eura po stanovnika koliko se izdvaja za zdravstvo odnosno 7,4 posto BDP-a. Istodobno prosjek EU je 3070 eura po stanovniku i 9,9 BDP-a", objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Valja podsjetiti da su dugovi za davno isporučene lijekove bolnicama posljednjih mjeseci samo rasli i stigli su do više od 5 milijardi, a dugo najavljivano 'sistemsko rješenje' i dalje ne postoji. Od tog iznosa bolnički su dugovi 4,3, a za lijekove na recept još 700 milijuna kuna. Dospjeli dugovi veći su od 4 milijarde kuna što znači da je većina računa 'na čekanju'.

Predstavnici veledrogerija kažu da više ne mogu dobiti kredite banaka kojima bi kreditirali hrvatsko zdravstvo i zato inzistiranju na plaćanju barem dijela duga kako ne bi došlo ne samo do obustava isporuka koje su trenutno aktualne nego i do ovrha.

Stabilizacija

U četiri najveće veledrogerije u Hrvatskoj kažu da mogu biti partner sustavu zdravstva do 2 milijarde kuna s tim da se dug dalje ne povećava. Upravo to je većim dijelom postignuto na jučerašnjem dogovoru s 1,840 milijuna kuna što bi se trebalo realizirati rebalansom koji stiže polovicom studenog.

S obzirom na to da posljednjih mjeseci dugovi u zdravstvu rastu do 210 milijuna kuna mjesečno, evidentno je da su i dugovi za lijekove samo rasli i sad je sve to došlo na naplatu jer dio bolnica nije platio neke fakture više od tri godine. Istina, ima i onih koje svoje računa redovito plaćaju, ali to ne znači da nemaju gubitaka pa se očito postavlja pitanje kad će krenuti reformski koraci za stabilizaciju sustava.

Ministar financija Zdravko Marić i jučer je upozorio da neke bolnice redovito plaćaju lijekove i sad će biti 'kažnjene' jer one od ovih sredstava rebalansa neće dobiti ni kunu. Osim toga, koronakriza dodatno je povećala potrošnju jer je dosad za testiranja, lijekove i bolovanja za covid-19 potrošeno 370 milijuna kuna. Osim toga, HZZO se zbog toga morao zadužiti dvije milijarde, ali unatoč tome kasni s plaćanjem lijekova na recept što je dodatno povećalo dugove prema veledrogerijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:54