DETALJI PAKETA MJERA

Vlada će ograničiti cijene mlijeka, ulja, šećera i mljevenog mesa? Ide se i u porezna rasterećenja

Struja će 1. listopada poskupjeti svima, ali u Vladi uvjeravaju da će ovim paketom taj udar nastojati maksimalno ublažiti

Andrej Plenković

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Vladin jesenski paket mjera pomoći građanstvu i gospodarstvu, vrijedan oko šest milijardi kuna, obuhvatit će sve društvene skupine, a posebno socijalno najugroženije i male i srednje poduzetnike.

Premijer Andrej Plenković danas je predstavio tek obrise paketa koalicijskim partnerima, a potom sindikatima i poslodavcima, ali o detaljima nije govorio.

Najveći fokus ovog paketa mjera bit će na ublažavanju rasta cijena struje, i poduzetnicima i kućanstvima, ali i javnim ustanovama, poput vrtića, škola, bolnica, domova za starije i nemoćne, nevladinih udruga. Struja će, sada je to vrlo izgledno, poskupjeti svima od 1. listopada, ali u Vladi s ovim paketom pokušavaju taj udar maksimalno ublažiti, odnosno da to poskupljenje ne bude drastično, kao što je bilo s mjerama u travnju.

Udar na HEP

Naši sugovornici kažu da će svi oni biti u nekim posebnim kategorijama plaćanja struje. Odnosno, javne ustanove, koje sada plaćaju enormne račune za struju jer ih se tretira kao profitne poduzetnike, bit će u posebnoj kategoriji, čime će se približiti zajamčenoj cijeni struje koju plaćaju kućanstva, dok će se poduzetnici s određenom godišnjom potrošnjom električne energije približiti kategoriji tih javnih ustanova. Odnosno, neće svi oni plaćati jeftinu struju kao kućanstva jer bi to bio prevelik udar na HEP, već će biti u posebnim kategorijama. To znači da im struja neće biti skuplja i do pet puta, nego će to poskupljenje za njih biti manje. Ideja da kućanstva koja štede struju plaćaju i manju cijenu električne energije, koju je iznosio ministar financija Marko Primorac, neće se tako lako moći ostvariti, pa će to pričekati neka bolja vremena.

No, ono što smo uspjeli neslužbeno doznati jest da će u ovom paketu biti i poreznih rasterećenja, odnosno on neće biti vezan samo uz energiju. Tako se na stolu pojavila ideja da se dodatno povećaju neoporezivi primici radnika, poput prijevoza ili toplog obroka, kako bi poslodavci u ovoj krizi mogli radnike dodatno nagraditi, a da im država na to ne uzima porez. To su takozvane antiinflatorne mjere koje bi se mogle naći u ovom paketu, a cilj je da se zadrži osobna potrošnja i da građani s povećanim primanjima mogu plaćati visoke račune za struju, plin i toplinsku energiju.

Također, spomenuta je i ideja o oporezivanju ekstra profita. Oni koji su u krizama, nakon što im je država skresala PDV, na to imali enormne marže, plaćali bi državi porez po određenoj stopi. No, i to je još uvijek samo ideja koja je na stolu, a za kojom su posegnule neke europske države, poput Mađarske, koja je to nametnula energetskim kompanijama.

Veći dio novog energetskog paketa ići će socijalno najugroženijim skupinama, posebno umirovljenicima. Oni bi, kao što smo najavljivali, ponovno trebali dobiti energetske dodatke, ovisno o primanjima, a razmišlja se da se izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju dodatno poveća minimalna mirovina, više od planiranih 1,5 posto, koliko bi se trebala povećati od 1. siječnja iduće godine.

Kada je riječ o plinu, on se i dalje ne spominje kao mogućnost subvencije. Građani su tu mirni do kraja ožujka iduće godine, ali poduzetnici plaćaju enormne račune za plin zbog poremećaja na tržištu.

Premijer će paket mjera sa suradnicima još "peglati" i sutra na užem kabinetu Vlade, kako bi sve bilo spremno za sjednicu Vlade u četvrtak, kada će paket biti predstavljen i javnosti.

Predsjednik HNS-a i državni tajnik Ministarstva financija Stjepan Čuraj nakon koalicijskog sastanka u Vladi rekao je kako Vladin paket mjera ima apsolutnu potporu svih koalicijskih partnera.

Čuraj je poručio da su partneri imali dodatne komentare i prijedloge na paket, no s obzirom na sveobuhvatnost i širinu mjera, tih komentara i prijedloga i nije bilo previše. Zadovoljan je jer će i neki raniji HNS-ovi prijedlozi biti uvršteni u paket mjera. HNS je, podsjetimo, predlagao da se na određeno vrijeme zabrani izvoz domaćeg plina, zbog recentne afere, te da se turističkim poduzetnicima izvan sezone smanje porezi.

Energetski dodatak

Nije želio detaljno otkriti kako će mjere izgledati, pa je na novinarsko pitanje kolika će biti financijska vrijednost paketa rekao da se o samim iznosima još nije spekuliralo i da će se to tek izračunati, no da vjeruje da će čak biti i iznad razine prethodnog paketa.

Rekao je i da nisu dobili podatak o tome koji iznos paketa se odnosi na državni proračun, a koji na HEP.

Na pitanje novinara hoće li od 1. listopada poskupjeti struja za kućanstva, Čuraj je rekao da, s ciljem umirenja i velikog dijela poduzetnika, tek može reći da drastičnog poskupljenja neće biti, a da to znači da će situacija ostati približno onakva kakva je bila i dosad.

Upitan znači li da to da će Vlada dodatno pomoći svim kućanstvima, Čuraj je odgovorio potvrdno, tako da će "utjecati na cijenu".

Također, kada je riječ o poduzetnicima, ići će se s pomoći što se tiče samih cijena energenata, a ta pomoć uključuje sve aktere koji u tome mogu pomoći, to jest državu i HEP.

Upitan pak hoće li paket uključivati energetski dodatak za umirovljenike, Čuraj je rekao da je zadovoljan svim predloženim socijalnim transferima koje će paket uključivati, a koji obuhvaćaju pomoć onima koja je ona najpotrebnija, pa tako i umirovljenicima te socijalno ugroženim građanima.

Novinari su ga pitali i hoće li doći do povratka potpora za očuvanje radnih mjesta, o čemu se u medijima posljednjih dana spekulira, na što je odgovorio da, što se tiče poduzetnika, to ne može ni potvrditi ni opovrgnuti.

Vlada će ograničiti cijene osnovnih namirnica?

Kako RTL neslužbeno doznaje, Vlada planira i ograničiti cijene mlijeka, ulja, šećera te mljevenog mesa.

I HRT javlja da će se ograničiti cijene osnovnih namirnica. (D.A.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:38