ISPUNJAVANJE OBEĆANJA

Vlada će studentima dati 150 milijuna kuna

Iako državni proračun ne stoji dobro pa se najavljuje smanjenje povlaštenih mirovina, novca za besplatni studij ipak će biti

ZAGREB - Od iduće akademske godine svi će brucoši studirati besplatno, ekskluzivno doznaje Jutarnji list. Nakon što su studenti prošloga ljeta blokirali fakultete i tražili besplatni studij, Vlada je više puta najavila da će udovoljiti njihovom zahtjevu.

Odluka 25. ožujka

U isto vrijeme u proračunu za 2010. za tu namjenu nije osigurana ni kuna (dapače, sveučilišta su u ovojoj godini dobila manje novca nego lani), pa se mnogi ovih dana s pravom pitaju je li Vlada studentima dala lažno obećanje. Navodno nije. Jer, kako nam je rekao izvor blizak Ministarstvu financija, iako državni proračun ne stoji dobro, pa se najavljuje smanjenje povlaštenih mirovina i drugih povlastica, sve se čini da se osigura novac za besplatni studij. Dodatni je poticaj, navodno, novi prosvjed studenata koji se priprema u tajnosti.

Postoji više varijanti uvođenja besplatnog studija, a konačna odluka bit će poznata nakon sjednice Rektorskoga zbora, koja će biti održana 25. ožujka u Zadru.

- Glavno je pitanje tko će platiti razliku, država ili roditelji. Izračuni postoje i vrlo je vjerojatno da će razliku platiti država. To više nije samo političko pitanje - kazao nam je danas jedan od članova Rektorskoga zbora. Iznos koji bi Vlada trebala osigurati za besplatni studij u ovoj godini, prema izračunima, kreće se oko 29 milijuna kuna.

Školarine ostaju

Naime, kako se proračunska i akademska godina ne poklapaju, ispada da bi u 2010. Vlada trebala izdvojiti dodatni novac samo za tri, najviše četiri mjeseca studija. Očekuje se da će veći dio toga novca Ministarstvo obrazovanja osigurati unutar svojih proračunskih stavki.

Vladi će mnogo teže biti zatvoriti financijsku konstrukciju za 2011. godinu, u kojoj se upisuje i nova generacija brucoša. Naš izvor koji je sudjelovao u pregovorima o besplatnom studiju, tvrdi da se tu radi o maksimalnom iznosu od 120 milijuna kuna za sva hrvatska sveučilišta. Školarine će i dalje ostati kao model plaćanja, a kao granica najvjerojatnije će biti postavljena brojka od 42 ECTS boda (od 60 koliko prema zakonu iznosi jedna godina).

U očekivanju Vladine odluke, sva su sveučilišta donijela upisne kvote i odredila školarine koje će, propadne li plan o besplatnom studiju, plaćati i brucoši. Upisne kvote i školarine za 2010./2011. godinu danas je izglasao i Senat zagrebačkog sveučilišta. Kako doznajemo, plan je da se upiše 12.700 studenata (59 manje nego lani). Pritom bi samo njih 4318 trebalo studirati besplatno. Maksimalni iznos školarine ostaje 9240 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:24