RASPLET KRIZE

Vlada daje povjerenika za Split, Puljkov zamjenik ipak neće voditi grad do prijevremenih izbora!

Ivica Puljak kaže kako njegova ostavka nije ničim uvjetovana, a HDZ sad želi i izbore za Gradsko vijeće

 Antonio Kuzmanić i Ivica Puljak

 Tom Dubravec/CROPIX

Split definitivno ide na prijevremene izbore, a nakon što padnu ostavke, grad neće voditi drugi zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić, nego povjerenik kojega će imenovati Vlada. Ovakav rasplet proizlazi iz odgovora koji Ministarstvo pravosuđa i uprave priprema na upit splitske pročelnice upravnog tijela nadležnog za službeničke odnose u kojemu pita vodi li grad, u slučaju da gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević podnesu ostavke, zamjenik Kuzmanić ili Vlada imenuje povjerenika.

Neslužbeno smo saznali kako resorno Ministarstvo smatra da se u ovoj situaciji imenuje povjerenik, a trenutačno se piše obrazloženje odluke koja bi u utorak trebala biti i objavljena. Gradonačelnika Puljka pitali smo hoće li ovakav stav utjecati na njegovu odluku o podnošenju ostavke budući da je u svim dosadašnjim istupima inzistirao na tome da do izbora nove vlasti grad vodi njegov drugi zamjenik Kuzmanić. Odgovorio je kratko i nedvosmisleno: "Naša ostavka nije ni s čim uvjetovana".

Kandidat HDZ-a

S informacijom o stavu Ministarstva pravosuđa i uprave obratili smo se i predsjedniku splitskog HDZ-a Vici Mihanoviću i pitali hoće li HDZ-ovi vijećnici dati ostavke ako Vlada imenuje povjerenika u Splitu. Mihanović je, naime, povukao ručnu na stav HDZ-a da se ide na prijevremene izbore, pravdajući to Puljkovom namjerom da drugog zamjenika ostavi na poziciji. No sa stavom Ministarstva mijenja se i stav HDZ-a.

image

Ivica Puljak i Bojan Ivošević

Josko Ponos/CROPIX

- Mi stojimo pri onome što smo rekli, ako Ministarstvo pravosuđa i uprave da mišljenje da u slučaju ostavke gradonačelnika i jednog zamjenika grad ne može voditi drugi zamjenik, nego Vlada imenuje povjerenika, mi svi idemo na izbore. Preduvjet je da Puljak i njegov zamjenik podnesu ostavku. Neka i njegovi vijećnici daju bezuvjetne ostavke, da ih nitko neće zamijeniti, onda će to isto učiniti HDZ - izjavio je Mihanović.

Budući da su sve druge političke stranke koje su u splitskom Gradskom vijeću najavile podnošenje ostavki i provociranje prijevremenih izbora, nakon objave stava Ministarstva Ivana Malenice za to više nema prepreka. Ostaje samo pitanje kad će biti izbori. Može se očekivati da će se Vijeće sastati još nekoliko puta prije raspuštanja kako bi donijelo odluku o raspisivanju kotarskih izbora. Moguće je namjestiti da se izbori za mjesnu samoupravu održavaju isti dan kad i prijevremeni izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće, no pitanje je koliko će se time uštedjeti ako izbore provode različita izborna povjerenstva.

Osim datuma, nepoznanica ostaje i tko će sve biti Puljkovi protukandidati. Jasno je da će se za gradonačelnika kandidirati Željko Kerum, no nepoznanica je koga će istaknuti HDZ.

- Mi ćemo imati kandidate za gradonačelnika, zamjenike gradonačelnika i vijećnike - rekao je Mihanović, a na pitanje hoće li se on kandidirati za gradonačelnika ili stranka traži drugog kandidata, odgovorio je da će se to još vidjeti.

- Situaciju gledamo ozbiljno, grad je u blokadi i dok se ne izabere novo vodstvo, ukupno će godinu i pol biti blokiran. HDZ će imati kandidata koji će odblokirati grad - rekao je Mihanović.

image

Vice Mihanović

Josko Supic/CROPIX

Ovlasti kao gradonačelniku

Budući da Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ne predviđa situaciju u kojoj gradonačelnik i jedan zamjenik daju ostavke, ali ju ne podnosi drugi zamjenik, ovih je dana bilo različitih tumačenja situacije koja se još nije pojavila u hrvatskoj političkoj praksi. Prema shvaćanju Ivice Puljka, nije bilo niti jedne zapreke da drugi zamjenik nastavi obnašati svoju dužnost. S te pozicije zakon je analizirao i izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu Mihovil Škarica. U kraćem razgovoru za Jutarnji prije nekoliko dana Škarica je čak rekao da bi Kuzmanić do izbora novog vodstva imao sve ovlasti kao i gradonačelnik.

- On, formalno pravno gledano, ima sve ovlasti kao gradonačelnik. Tako kaže zakon u kojemu piše da gradonačelnika, u slučaju prestanka mandata, mijenja zamjenik. Time zakon stavlja zamjenika u položaj jednak gradonačelniku. Međutim, demokratski uzusi nalagali bi da do provedbe novih izbora takav zamjenik ne poduzima drastične, dalekosežne odluke i da faktično djeluje kao tehnički povjerenik, premda formalno ima sve ovlasti kao gradonačelnik - izjavio je Škarica.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave nisu otkrili argumente za stav da treba imenovati povjerenika i u slučaju kad nije kompletna izvršna vlast dala ostavku, nego su samo naveli da se polazi od smisla i intencija zakona.

Puljak: Povlačimo i Kuzmanića

Ivica Puljak je u poslijepodnevnim satima na Facebooku komentirao vijest da Vlada namjerava imenovati povjerenika u Splitu. Najavio je da će i njegov drugi zamjenik Kuzmanić podnijeti ostavku.

- Čini se da se Andrej Plenković napokon odlučio uključiti u izbore u Splitu i nametnuti Gradu svog povjerenika. Sada sve stranke napokon mogu biti zadovoljne i hrabre da izađu i na izbore za Gradsko vijeće. Nama to nije problem jer želimo izbore na svim razinama, napisao je Puljak.

- Najavljujemo povlačenje i zamjenika Antonija Kuzmanića kako ne bi došlo do pravnih problema, jer izgleda da Plenkovićev ministar zakon tumači suprotno većini pravnih stručnjaka, dodao je Puljak.

- A uskoro očekujemo da se Andrej Plenković još snažnije uključi u splitske izbore - imenovanjem svog kandidata za gradonačelnika. Čekamo službenu potvrdu ove vijesti i vidimo se na izborima, zaključio je svoj status na Facebooku Ivica Puljak. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:11