MONSTRUM OD 6,2 MILIJARDE $

Vlada dala dozvolu: Jedan od najvećih američkih nosača aviona na nuklearni pogon stiže u Split!

Bit će to ove godine drugi dolazak američkog nosača aviona klase Nimitz na nuklearni pogon u Split

USS George H.W. Bush

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Sljedećeg mjeseca pred luku Split uplovit će američki nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) na nuklearni pogon. Riječ je o jednom od najmlađih američkih nosača aviona i jedan od najvećih ratnih brodova na svijetu. Hrvatska vlada na današnjoj sjednici dala je odobrenje za njegovo uplovljavanje.

Brod spada u klasu Nimitz. Ukupna mu je dužina 333 metara te ima preko 100.000 tona deplasmana. Najveća brzina prelazi mu 30 čvorova, a pogone ga dva nuklearna reaktora. Može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Kapacitet broda je 3.532 članova posade te može nositi 90 aviona i helikoptera. Brod je izgrađen 2009. godine, a cijena izgradnje bila 6,2 milijarde dolara.

"USS George H.W. Bush" u ovom trenutku predvodi veliku NTO vojnu vježbu "Neptune Strike 2022" koja se do 28. listopada odvija u Mediteranu. Vježba uključuje preko 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku. Pretpostavka je da će nakon završene vježbe nosač aviona krenuti prema Splitu.

Bit će to ove godine drugi dolazak američkog nosača aviona klase Nimitz na nuklearni pogon u Split. U veljači je u Dalmaciji bio i nosač aviona Harry S. Truman.

Vlada dala odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda

Vlada je na sjednici u četvrtak dala odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda USS "George H. W. Bush" (CVN 77) u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u luci Split u studenome.

"Radi se o rutinskom posjetu broda koji je u sastavu ratne mornarice SAD-a. U skladu s Pomorskim zakonikom ovo je odobrenje u nadležnosti Vlade", rekao je ministar obrane Mario Banožić obrazlažući odluku.

Odredbama Pomorskog zakonika propisano je, naime, da se stranom ratnom nuklearnom brodu i stranom ratnom brodu koji ima nuklearno naoružanje može odobriti uplovljavanje u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u hrvatskoj luci, a to odobrenje daje Vlada RH uz prethodno mišljenje tijela državne uprave nadležnog za nuklearnu sigurnost, ministarstva nadležnog za poslove obrane i ministarstva nadležnog za pomorstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:27