ODGOVOR NA ODLUKU POVJERENSTVA

VLADA DALA NA UVID PUTNI NALOG PREMIJERA ZA PUTOVANJE U FINSKU Plenković se odrekao dnevnica, Vlada nije platila ni smještaj

 
Andrej Plenković
 Robert Fajt / CROPIX

Vlada je medijima na uvid poslala putni nalog za premijerovo službeno putovanje u Finsku budući da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak o HDZ-ovu putu u Helsinki.

Radi se o putnom nalogu na ime Andreja Plenkovića za put u Finsku iz kojeg se vidi da se premijer odrekao dnevnica i da Vlada nije platila smještaj. No, Vlada nije dostavila putne naloge za ostale osobe iz ovog postupka.

Premijer je, kako je vidljivo iz dokumenta, u Helsinki letio Vladinim zrakoplovom 7. studenog 2018. na dva dana. Kao svrha posjeta navodi se posjet Republici Finskoj i sudjelovanje na Kongresu EPP-a, objavio je Dnevnik.hr.

Povjerenstvo za sukob interesa u četvrtak je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnoga oglušivanja da tom povjerenstvu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju. Radi se još o potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, bivšoj ministrici za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić te bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je da je postupak pokrenut zbog propusta premijera Plenkovića da naloži svom predstojniku ureda, kao i propusta ministara da nalože nadležnim službama u ministarstvima da Povjerenstvu dostave tražene podatke i dokumentaciju. Odnosno, postupak se pokreće jer dužnosnici nisu dostavili dokumentaciju o putovanju.

- Iz toga proizlazi mogućnost da ti dužnosnici nisu postupali savjesno, odgovorno i transparentno - rekla je dodavši da postupak nije pokrenut zbog puta tih dužnosnika u glavni grad Finske.

Plenković je u četvrtak rekao da je odluka Povjerenstva suvišna i bez presedana, te da je jedini cilj pričiniti političku štetu njemu i HDZ-u.

- Nema nikakvog razloga da se pokreće postupak, a kamoli na temelju članka 5. Jedini efekt ovoga će biti da mi malo o tome razgovaramo, da se napiše koji članak, naslovnica... Oni ne govore o sukobu interesa nego o načelu djelovanja. Sukoba interesa nema. Nema nikakve razumne osnove da mi danas o ovome uopće razgovaramo - rekao je Plenković.

Novaković: 'To je napad na Povjerenstvo. Nije korektno ovako se odnositi prema neovisnom tijelu'

Prije nego što je medijima stigla preslika putnog naloga na ime Andreja Plenkovića za službeno putovanje u Finsku, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković gostovala je u RTL-u Danas gdje je naglasila da odnos kakav su pokazali vladajući prema neovisnom tijelu nije korektan.

- Cilj nije bio da se nekome napravi šteta. Radili smo kao i u svakom drugom predmetu. Nismo dobili očitovanje ni dokumentacije. Nije nam sve dostavljeno. Niti jedan putni nalog nije dostavljen, do danas ne znamo ni tko je bio u zrakoplovu. Sve što smo tražili nismo dobili - rekla je Novaković, a prenose Vijesti.rtl.hr.

- Nije korektno ovako se odnositi prema neovisnom tijelu. Oni su zakonom nužni dostaviti dokumente. Mi imamo pravo tražiti, drugi su dužni dostaviti. Nisu dostavili nijedan dokument o tom putu, samo očitovanja. Ako je sve u redu, onda nije postojao nijedan razlog da se ne dostavi dokumente - naglasila je Novaković. Na pitanje smatra li radi se o napadu na Povjerenstvo, Novaković je odgovorila potvrdno i dodala s obzirom da se o putu u Helsinki nije radilo o jednoglasnoj odluci:

- Polemiziralo se oko toga kojim bi člankom pokrenuli postupak. Većina je bila za.

Komentirajući novi zakon o sukobu interesa rekla je:

- Čini se da smo im mi nepotrebni. Taj zakon je već dugo u ladici. Ne znam, čekamo da se vidi što će biti dalje. Imali smo sastanak s ministrom Malenicom, vrlo konstruktivan. Potpuno drugačiji od sastanaka s prethodnim ministrom. Potpuno mi je zbunjujuće da mi konstruiramo da mi nekome štetimo, mi to ne radimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:43