PLINSKA AFERA

Vlada demantirala da je Barbarić nazvao Filipovića lažljivim smećem, oglasili se i Ministarstvo i HEP

Radi se o plasiranju potpuno neprovjerenih i netočnih informacija javnosti, poručili su iz ureda Vlade demantiravši time izvor Nacionala

Davor Filipović, Frane Barbarić, u pozadini podzemno skladiste plina Okoli

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Zbog jeftine prodaje viškova plina u Vladi se održao sastanak na kojem su bili premijer Andrej Plenković, ministar gospodarstva Davor Filipović i predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić i njihovi bliski suradnici.

- Na sastanku koji je predsjednik Vlade održao s g. Filipovićem i g. Barbarićem vezano uz Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, nije bilo nikakvih psovki, vulgarnih izraza ili prijetnji upućenih između g. Barbarića i g. Filipovića. Radi se o plasiranju potpuno neprovjerenih i netočnih informacija javnosti, poručili su iz ureda Vlade demantiravši time izvor Nacionala koji tvrdi da su pale i neke teške riječi.

- Barbarić je napao Filipovića nazvavši ga lažljivim smećem. Potom ga je opsovao. Rekao mu je doslovno da će mu je*ati mater, kazao im je izvor koji je dodao i kako je sukob između ministra i prvog čovjeka HEP-a pokušao primiriti i premijer Plenković koji se s njima ranije odvojeno sastao te očekivao njihovo pomirenje.

Priopćenje iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prenosima u cijelosti:

1, Na sjednici Kriznog tima održanoj 29. ožujka 2023. g. Petar Sprčić, član Uprave HEP-a zadužen za plin, nije upozorio ministra Filipovića kao ni druge prisutne da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama. Dana 5. travnja 2023. Uprava HEP-a uputila je dopis ministru Filipoviću u kojem navodi kako će „po zapunjenju skladišnih kapaciteta, HEP d. d. viškove plina nastale provedbom Uredbe NN 31/2023. koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili inozemnom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina“. Drugačije postupanje nije bilo naloženo od strane ministra Filipovića, a nikakvih dopisa niti usmenih obavijesti od strane HEP-a prema ministru Filipoviću o postupanju s plinom nije bilo nakon 5. travnja 2023.

2. Niti ravnateljica Uprave za energetiku gđa Kristina Čelić niti posebni savjetnik g. Jurica Lovrinčević nisu bili upozoreni od g. Sprčića da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama. Nadalje, gđa Kristina Čelić nije niti sudjelovala na sastanku koji je održan u travnju.

3. Na Glavnoj skupštini HEP-a, održanoj 9. lipnja 2023., g. Petar Sprčić nije upozorio ministra Filipovića da se viškovi plina koji je HEP kupovao od INA-e odlažu u plinovodni sustav i prodaju po netržišnim cijenama. Nadalje g. Lovrinčević nije bio prisutan na Glavnoj skupštini HEP-a.

4. Kao što je ministar Filipović istaknuo na sjednici Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora održanoj prošli tjedan, prva informacija o tome da se plin koji je HEP kupovao od INA-e prodaje po netržišnim cijenama dostavljena je 29. lipnja 2023. u dopisu od strane HROTE-a. Nakon toga, 30. lipnja 2023. ministar Filipović je o tome informirao potpredsjednika Vlade RH g. Butkovića i premijera Plenkovića. Na sjednici Vlade RH 6. srpnja 2023. izmijenjena je Uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije i HEP je prestao kupovati plin od INA-e.

HEP: Neistina

O članku iz Nacionalna kratkim priopćenjem oglasio se i HEP:

- Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Frane Barbarić pod pravnom i materijalnom odgovornošću odbacuje svaku mogućnost korištenja vulgarnog jezika, kako se u naslovu i tekstu ističe u navedenom članku u Nacionalu - kratko su poručili u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 04:37