BITKA ZA GRAD HEROJ

Vlada demokratskog jedinstva u Vukovaru: ‘Hrvatskoj je potrebno negdašnje jedinstvo‘

‘Po prvi put u povijesti Hrvata bili smo svi na jednoj strani. Zato smo i pobijedili‘, rekao je bivši ministar unutarnjih poslova.
Vukovar 2021.







 
 Vlado Kos/Cropix

Članovi negdašnje Vlade demokratskog jedinstva posjetili su u srijedu Vukovar u prigodi 30. obljetnice bitke za Vukovar u Domovinskom ratu te su poručili kako je današnjoj Hrvatskoj potrebno jedinstvo koje je krasilo njihovu Vladu.

"Vukovar je naša vječna rana, svima nama koji smo u to vrijeme donosili odluke. S posebnim pijetetom dolazim ovdje. Ne bih danas donosio drugačije odluke jer je taj sustav donio rezultate. Dobili smo rat, imali smo jedinstvo bez obzira na to tko je iz koje stranke i podršku svih hrvatskih građana. Jedinstvo je bilo presudno", ocijenio je predsjednik negdašnje Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić.

Uz Franju Gregurića, u Vukovaru su bili i potpredsjednici Vlade Mate Granić i Jurica Pavelić, ministar obrane Luka Bebić, ministar pravosuđa i uprave Bosiljko Mišetić, ministar rada i socijalne skrbi Bernardo Jurlina, ministar trgovine Branko Mikša, ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak te članovi Vlade Dražen Budiša, Zlatko Mateša i Josip Kardum.

image
Vukovar 2021.







Vlado Kos/Cropix

Po mišljenju Zlatka Mateše, ono što je obilježilo cijelo to vrijeme bilo je nevjerojatno jedinstvo.

"Bilo je teško vrijeme i morale su se donositi brze odluke, bez velikog prava na grešku", rekao je Mateša i dodao kako je brzina odlučivanja u ono vrijeme bila ključna. "Ishod na kraju mislim da je za sve bio pozitivan", ocijenio je.

Ivan Jarnjak ustvrdio je kako je Vlada nacionalnog jedinstva "stvorila preduvjete" da Hrvatska pobijedi u nametnutom ratu.

image
Vukovar 2021.






Vlado Kos/Cropix

"Po prvi put u povijesti Hrvata bili smo svi na jednoj strani. I zato smo pobijedili jer - da je bilo drugačije - ne bismo pobijedili. To nam daje poruku za budućnost. Moramo biti složni bez obzira na Vladu, stranke i sve drugo. Rad Vlade nacionalnog jedinstva je bio vrlo intenzivan i dobra je bila atmosfera. Puno se radilo i dogovaralo. Bez toga ne bi bilo ničega", rekao je Jarnjak.

Za Dražena Budišu posjet Vukovaru prisjećanje je i na Hrvatsko proljeće te na ulogu toga grada i njegovih studenata u tom pokretu.

U spomen na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, članovi Vlade demokratskog jedinstva vijence su položili i svijeće zapalili na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari, obišli su Spomen-dom Ovčaru, Memorijalni centar Domovinskog rata te memorijalni dio vukovarske bolnice, a posjet će završiti tako što će obići vukovarski vodotoranj i posjetiti Franjevački samostan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:19