TOTALNI RASKOL

Vlada detaljno obrazložila zašto je dala podršku Karamarku

 Davor Pongračić / CROPIX

Svih šest Mostovih ministara ostalo je čvrsto uz svog čelnika Božu Petrova i na telefonskoj sjednici Vlade glasalo za opoziv prvog potpredsjednika Vlade zbog afere Ina - MOL, dok su svi HDZ-ovi ministri, kao i premijer Tihomir Orešković, ujedinjeno preglasali Most i odbili prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Tomislavu Karamarku.

Rezultat je bio očekivan: 16 prema 7, a u obrazloženju očitovanja Vlada je navela kako bi micanje Karamarka iz nje ugrozilo stabilnost i gospodarski napredak države te da to nije u skladu s Vladinim strateškim opredjeljenjem.

Vlada je nekoliko minuta nakon glasanja objavila i detaljno obrazloženje zašto nije prihvaćen zahtjev za karamarkov opoziv.

1. Neutemeljeno je tražiti političku odgovornost prvog potpredsjednika Vlade isključivo temeljem netočnih i paušalnih navoda iz predmetnog Prijedloga, a koji su redom autorski uradci dnevnih i tjednih tiskovina. Time bi se suspendirala načela pravne države i postigao bi se suprotan efekt. Eventualna odgovornost svih, tako i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, utvrđuje se pred nadležnim tijelima i institucijama Republike Hrvatske, zbog čega je g. Karamarko sam zatražio od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da pokrene postupak…”

2. ”…u obrazloženju teksta Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Tomislavu Karamarku neosnovano se imputira postupanje suprotno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, točnije članka 2., bez prethodno provedenog postupka nadležnog tijela koje je u tu svrhu osnovano i o tome jedino ovlašteno odlučivati, što predstavlja nedopušten pritisak na rad Povjerenstva… na taj način narušavamo povjerenje građana u tijela javne vlasti i zakonitost njihova postupanja te otvaramo sumnju za mogući partikularni pristup u svrhu dnevnopolitičkih potreba…”

3. Ugovorom dogovorena suradnja (između tvrtki Ane Karamarko i Josipa Petrovića, op.a.) odnosila se na poslove savjetovanja o medijima, medijskim strategijama i trendovima određenih industrija o čemu u navedenim tvrtkama postoje arhivirani materijali koji idu u prilog činjenici kako se ovdje nije radilo ni o kakvoj „fiktivnoj suradnji“... netočna je tvrdnja o nepostojanju referenci i iskustva na tom području gospođe Ane Šarić Karamarko, koja se već dvadeset godina bavi medijima i PR-om...”

4. ”Vezano uz navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja o tobožnjim pritiscima koje bi Tomislav Karamarko navodno vršio na druge državne dužnosnike Vlade, Vlada RH utvrđuje te navode neistinitim, te ih kao takve odbacuje. Odgovornosti koje su vezane za odluke na operativnoj razini ne mogu se poistovjetiti s ukupnim angažmanom u pojedinim segmentima društvene i gospodarske aktivnosti…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:46