PROTIV POSKUPLJENJA

Vlada dogovorila mjere, onima koji ne spuste cijene hrane i pića zaprijetili: Slijede vam sankcije!

Do trgovaca je došla neslužbena informacija da bi ih Vlada mogla natjerati da vrate cijene sto proizvoda na razinu 30. 11. 2022.

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Vlada je večeras održala maratonski sastanak užeg tima na kojem su donijeli odluku o nizu mjera koje bi trebale zaustaviti daljnji rast cijena te osigurati da se cijene proizvoda i usluga vrate na razinu prije uvođenja eura. Prema neslužbenim informacijama iz Vlade na sutrašnjoj sjednici donijeti će zaključak s pet točaka, a riječ je o kombinaciji pritiska različitih inspekcija i potencijalnog ukidanja mjera tvrtkama, među kojima je i ograničenje cijena energenata i subvencija, koje su donesene kao pomoć tvrtkama u krizi.

Među zaključcima koji će se naći na sjednici Vlade je da se cijene proizvoda i usluga moraju vratiti na razinu prije uvođenja eura. Zasad nije poznato o kojem se točno razdoblju radi. Pojačani nadzor cijena provodit će Državni inspektorat, Carinska i Porezna Uprava. Uz to, Ministarstvo gospodarstva bit će zaduženo za pripremu i lansiranje digitalne platforme za praćenje cijena. Ministarstva poljoprivrede i gospodarstva bit će zadužena za praćenje i kontrolu cijena te prilagodbu postojećih propisa kojima je omogućena pomoć gospodarstvu u krizi. Vladina ideja je da tvrtke koje budu kršile zaključke Vlade o formiranju cijena mogu ostati bez pomoći koja im je uvedena tijekom krize, prije svega poskupljenja energenata.

"Do poskupljenja ne treba i ne smije doći, osobito nakon što je država mjerama hrvatske Vlade u 2022. - godini najveće energetske krize, prehrambene krize te u godini inflatornih pritisaka - regulirala cijene struje, plina, naftnih derivata, izašla s paketom od 27 milijardi kuna da pomogne građanima i gospodarstvu, a povrh toga je u nekoliko navrata snižavala stopu PDV-a na brojne proizvode", poručio je ranije danas premijer Andrej Plenković te najavio da će Vlada sutra donijeti mjere kako bi spriječila neopravdani rast cijena do kojeg dolazi nakon zamjene kuna u eure.

Ocijenio je da ako je država odradila svoju ulogu da pomogne građanima i gospodarstvu i da ih porezno rastereti, pogotovo one kojima treba najviše a to su socijalni slučajevi, umirovljenici, nezaposleni, onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mjera Vlade, odmah ili neposredno u tjednima prije prelaska na euro neopravdano dižu cijene.

Premijer je istaknuo da dio poslovnih subjekata zamjenu cijena iz kune u euro, nažalost, koristi za lov u mutnom i za nepotrebno profiterstvo, gdje dižu cijene.

"Mislimo da je to loša i nepoštena praksa, da s time treba stati, da se trebaju vratiti na cijene koje su bile prije 1. siječnja i jednostavno prevesti tečaj iz kune u euro pošteno i korektno, onako kako je država odradila to u interesu građana i gospodarstva", rekao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:02