AKCIJSKI PLAN

Vlada donijela 73 mjere, reže namete u iznosu od 132,7 milijuna eura: Evo što sve odlazi u povijest

Na jučerašnjoj sjednici Vlade izglasano je rasterećenje poduzetnika koje obuhvaća ukupno 73 mjere

Damir Habijan

 Goran Mehkek/Cropix

Vlada u idućoj godini planira rasterećenje poduzetnika u iznosu od 132,7 milijuna eura ukidanjem ili smanjenjem različitih neporeznih i parafiskalnih nameta, a među ostalim se navodi i ukidanje vodnog doprinosa.

Na sjednici Vlade jučer je usvojen novi akcijski plan rasterećenja, koji obuhvaća 73 mjere, od kojih je njih nešto više od 19 posto već provedeno u ovoj godini. Preciznije, ukinuto je ili smanjeno parafiskalnih nameta u iznosu od 25,7 milijuna eura, a gotovo 110 milijuna eura bit će provedeno do kraja prvog kvartala iduće godine.

Ukidanjem vodnog doprinosa, koji plaćaju investitori u gradnju zgrada, ili oni koji legaliziraju bespravnu gradnju, i to ovisno o obujmu građevine, poduzetnici će se rasteretiti za 16,5 milijuna eura. No, još će više uštedjeti na smanjenju naknade za korištenje voda, i to 18,9 milijuna eura, jer će se ukupni prihodi od te naknade smanjiti za 19,7 posto.

Ovu naknadu plaćaju svi koji zahvaćaju površinsku i podzemnu vodu u različite komercijalne svrhe, oni koji iz vode proizvode energiju te javni vodovodi.

Olakšanje za fondove

U resoru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja bit će ukinuta i naknada koju plaćaju članovi eko bilančne grupe u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, a to će donijeti uštedu od 3,8 milijuna eura.

Za 22,3 posto smanjuju se i prihodi od naknade za zaštitu voda primjenom korekcijskog koeficijenta k2, što će donijeti uštede od 18,5 milijuna eura. Ovu naknadu plaćaju oni koji ispuštaju otpadne vode i oni koji proizvode, unose ili uvoze mineralna gnojiva te ih stavljaju na tržište.

S 0,08 eura na 0,068 eura smanjuje se i naknada gospodarenja otpadnim vozilima, što je ušteda od 1,8 milijuna eura, a za 4 posto posebna naknada za okoliš na vozila za motorni pogon, i to za cestovna motorna vozila koja služe za prijevoz putnika i koja imaju četiri kotača ili tri kotača i najveću dopuštenu masu veću od jedne tone.

Ukidaju se i naknade za znak zaštite okoliša EU, za registraciju u sustav za ekološko upravljanje i neovisno ocjenjivanje, te posebna godišnja naknada na emisije stakleničkih plinova, dok se smanjuje naknada za zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja.

Ukupno rasterećenje u domeni Ministarstva gospodarstva iznosi 60,6 milijuna eura.

Značajnije uštede od 4,5 milijuna eura dogodit će se u resoru Ministarstva rada i mirovinskog sustava jer se ukida ulazna naknada obveznih mirovinskih fondova, a sukcesivno će se smanjivati i naknada za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, što će u konačnici donijeti uštede od 20,6 milijuna eura.

Radiofrekvencijski spektar

Doći će i do smanjenja čuvene naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, koju su poslodavci često isticali kao nepotrebnu. Tako će se naknada smanjiti za 38 posto na čemu će se uštedjeti devet milijuna eura.

Riječ je o naknadi u domeni Ministarstva poljoprivrede, u kojem će se za 35 posto smanjiti i naknada za osnivanje prava služnosti, naknada troškova za izdavanje stručnog mišljenja pri registraciji sredstava za zaštitu bilja, naknada troškova za usluge kontrole mlijeka kod komercijalnih proizvođača, naknada za povjeravanje izvršavanja prava lova te naknada za troškove provođenja stručnog nadzora sjemenske proizvodnje.

Ukupno rasterećenje u resoru poljoprivrede iznosi 10 milijuna eura, jednako kao i u domeni Ministarstva zdravstva, gdje se smanjuju različite naknade, poput one za zdravstveni pregled na kliconoštvo osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom.

U resoru Ministarstva prometa najznačajnije rasterećenje predstavlja za 50 posto smanjenje naknade za pravo uporabe radiofrekvencijskog spektra, što će donijeti uštede od 12,9 milijuna eura, a ukupno rasterećenje kod smanjenja različitih naknada iznosi više od 14 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:19