EKIPA IZ BANSKIH DVORA PRELOMILA

Vlada donijela niz teških odluka: Kraljevica i Dalmacijavino idu u stečaj! DIV preuzima Brodosplit

Riječki 3. maj i Brodotrogir svoju će sudbinu saznati za tri mjeseca
Zagreb, 220312.Sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj su izmedju ostalog donesene odluke o sudbini hrvatskih brodogradilista i tvrtke Dioki.Na slici: predsjednik vlade Zoran Milanovic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Brodosplit se prodaje samoborskom DIV-u, Kraljevica ide u stečaj, a riječki 3. maj i Brodotrogir svoju će sudbinu saznati za tri mjeseca, do kada Ministarstvo gospodarstva mora Vladi predložiti novo rješenja za restrukturiranje i privatizaciju. Tako se, u najkraćim crtama, može opisati niz današnjih odluka Vlade o škverovima.

Banski su dvori time i službeno odbili ponude koje im je podnio Danko Končar, a koji se u međuvremenu povukao iz privatizacijskog procesa u 3. maju. Kao prepreku Konačrovim ponudama, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić naveo je korporativna jamstva njegovih Jadranskih ulaganja, koja su ocijenjena kao nedostatna.

Naime, Jadranska ulaganja imaju temeljni kapital od samo 80.000 kuna i samo jednog zaposlenog. Vladi se ne sviđa ni mogućnost da novi vlasnik nakon nekog vremena brodograđevnu djelatnost u škverovima zamijeni gradnjom hotela i apartmana.

"Brodogradnja će ostati u Hrvatskoj, i dalje će se ovdje graditi veliki brodovi, ali ona ne može opstati na dosadašnji način“, poručio je premijer Zoran Milanović, podsjetivši da je država dosad bila odgovorna za gubite koje su škverovi godinama stvarali.

Premijer smatra da brodogradnja u Hrvatskoj može opstati, i to ne samo u Istri i na Kvarneru, nego i u Dalmaciji. Dodao je kako se ovdje radi o teškim odlukama, posebno u slučaju brodogradilišta u Kraljevici, koje je najstarije na Jadranu, a ide u stečaj: stečajni postupak u njemu, tvrdi Čačić, otvorit će se nakon što se radnicima isplate otpremnine u punom iznosu.

Kao primjer uspješnog škvera, i u Milanovićevoj Vladi ističu pulski Uljanik, koji je, tvrdi Milanović, primjer da i državno brodogradilište može uspješno poslovati. No, kako je pulskom škveru potreban novi kapital, kojeg država nema, i Uljanik ide u privatizaciju. Naime, današnjim Vladinim zaključkom radnicima bi se pod povoljnim uvjetima ponudilo 39 posto dionica tog brodogradilišta, nakon čega bi uslijedila dokapitalizacija.

Vlada je prihvatila i zaključak o restrukturiranju Diokija, u kojem će se potraživanja vjerovnika pretvoriti u vlasničke udjele, nakon čega će se ići u isplatu plaća radnicima. Iako je Dioki tvrtka u privatnom vlasništvu, država je, kažu Milanović i Čačić, zainteresirana za njegov opstanak, budući da se radi o jednom od najvećih hrvatskih izvoznika.

Još jedan "vrući krumpir“, kojim se danas bavila Vlada, je Dalmacijavino, koje ide u stečaj. Stav je Vlade da je ta tvrtka prezadužena, te da je dosadašnji ponuditelj, američki Traubi International, odustao od preuzimanja ove splitske tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:48