POVRATAK U KLUPE

VLADA DONIJELA ODLUKU O PONOVNOM POČETKU NASTAVE U ŠKOLAMA Plenković: 'Ovo je nužan i dobar korak'

 
Učenici osnovne škole na nastavi
 Neja Markičević / Hanza Media

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku kojom su postavljeni uvjeti za početak normalizacije nastave od ponedjeljka, 11. svibnja i koja predviđa da najveći dio učenika i studenata u nastavni proces bude uključen kroz nastavu na daljinu.

Odlukom o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, objasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, uređuje se drukčije izvođenje nastave i to prvenstveno za učenike razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovnih škola, gdje će se nastava provoditi mješovitim modelom, dijelom kao oblik nastave koju učenici pohađaju u školi, a dijelom kao nastava na daljinu.

Dodala je da je na virtualnom sastanku s ravnateljima škola i osnivačima razgovarala o uputama HZJZ-a te o preporukama ministarstva za nastavak nastavnog procesa te za sada, kako je rekla, nije dobila nikakve informacije da škole ne bi mogle osigurati potrebne materijalne uvjete.

Za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole i učenike srednjih škola, nastava se i dalje organizira kao nastavna na daljinu, jednako kao i na visokim učilištima, gdje je izuzetak omogućavanje održavanja laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi, te praktični rad u malim grupama.

Što se tiče predškolskih ustanova, od ponedjeljka se obavlja redoviti rad uz pridržavanje uputa HZJZ-a.

"Ravnatelji osnovnih i srednjih škola te čelnici visokih učilišta dužni su organizirati rad ustanova u suradnji s nama kao resornim ministarstvom, da se nastava nesmetano odvija bez obzira o kakvom se obliku nastave radi. Ova odluka stupa na snagu 11. svibnja ove godine", zaključila je ministrica.

Zagreb, 070520.
Nacionalna i sveucilisna knjiznica, Ulica Hrvatske bratske zajednice.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic predsjedao petom sjednicom Nacionalnog vijeca za uvodjenje eura kao sluzbene valute u Republici Hrvatskoj.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Zahvalila je učiteljima, nastavnicima, ravnateljima i svim zaposlenicima u školama, koji su omogućili učinkovitu realizaciju nastave na daljinu, u kratkome vremenu koje je bilo na raspolaganju za pripremu i u postojećim uvjetima, te posebno roditeljima na strpljenju i razumijevanju.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je ministrici i svim učiteljima i profesorima na naporima koje su učinili kako bi Hrvatska, kako je rekao, bila jedna od članica Europske unije koja je u najkraćem roku organizirala nastavu putem online platformi te preko HRT-a.

"Tu smo bili i brzi i učinkoviti i pokazali da u jednom segmentu koji obuhvaća ogroman broj ljudi možemo osigurati nastavak rada putem tehnologije odnosno medijskih sredstava. Mislim da je to veliki iskorak", ocijenio je premijer.

Istaknuo je kako je u demokratskom društvu pitanje obrazovanja odgovornost "i države ali i roditelja", te pohvalio "uvjerljivo dobivenu utakmicu u prvom poluvremenu protiv covida-19".

Sada, kako je rekao, slijedi druga faza, ponovni početak rada škola i vrtića od ponedjeljka, što "predstavlja važnu političku i društvenu odluku". "Zato, uz puno razumijevanje i elementa odgovornosti koji roditelji očekuju, i onoga što mi kao država na ovaj način uređujemo, smatram da je postupan povratak u škole, vrtiće i na fakultete nužan i dobar sljedeći korak od početka idućega tjedna", zaključio je hrvatski premijer.

Izrazio je uvjerenje da će se, unatoč određenim rezervama koje se čuju vrlo brzo doći do situacije da će se djeca vratiti u škole i vrtiće i studenti na fakultete. "To je dio normalizacije. Budimo odgovorni", poručio je Plenković.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela i odluku o davanju suglasnosti Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja za sklapanje ugovora o nabavi usluga tiska ispita državne mature, nabavi sigurnosnih vrećica i traka za pakiranje ispita državne mature za školsku godinu 2019./2020. te je prihvatila Godišnji izvještaj o radu i poslovanju Nacionalnog centra za 2019. godinu.

Također, donesena je i zaključak o potpori projektima sanacije, rekonstrukcije, dogradnje i izgradnje školskih građevina među kojima su OŠ Nikole Andrića u Vukovaru, OŠ Vladimira Nazora u Sv. Iliji, Srednja škola Donji Miholjac, Obrtnička škola u Sisku i Centar za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju OŠ Milana Amruša u Slavonskom Brodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 04:05