ODGOVOR NA MOLBU

Vlada donijela odluku o žurnoj pomoći poplavom pogođenim područjima u Sloveniji

Slovenija je u nedjelju, 6. kolovoza uputila molbu za pomoć putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu

Andrej Plenković

 Damir Krajač/Cropix

Vlada je u ponedjeljak održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o pružanju žurne pomoći poplavom pogođenim područjima u Republici Sloveniji.

Slovenija je u nedjelju, 6. kolovoza uputila molbu za pomoć putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (UCPM), prvenstveno u vidu građevinskih strojeva s rukovateljima. Slijedom toga, hrvatska Vlada uputit će joj pomoć u vidu modula opremljenog građevinskim strojevima s ciljem operativnog rada na uklanjanju posljedica poplave.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP se zadužuje za organizaciju i pratnju modula za pružanje pomoći. Spremnost za polazak treba biti u roku 24 sata od donošenja Odluke.

Financijska sredstva potrebna za provedbu ove Odluke osigurana su u hrvatskom Državnom proračunu za 2023. godinu.

Vlada je na nedjeljnoj, telefonskoj sjednici donijela Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena.

Na zamolbu Republike Slovenije odobren je prelazak granice korištenjem jednog helikoptera Mi-171Sh Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva s osam pripadnika Oružanih snaga RH sukladno iskazanim potrebama Republike Slovenije i mogućnostima Oružanih snaga Republike Hrvatske, priopćeno je iz Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:00