VLADA SINDIKATE MOLILA ZA TIME-OUT

VLADA I SINDIKAT DJELATNIKA DRŽAVNIH SLUŽBI NASTAVLJAJU PREGOVORE 'Vlada pokušava zadovoljiti državne i javne službe, našli smo se u slijepoj ulici'

Vilim Ribić, Andrej Plenković i Dubravko Jagić
 HANZA MEDIA

Pregovori predstavnika Vlade i sindikata državnih službi o rastu osnovice za plaće nastavljaju se u petak, izvijestio je u utorak predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić nakon još jednog kruga razgovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Radi se realizaciji sporazuma iz 2009. o rastu osnovice za plaće zaposlenima u državnim službama za šest posto slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za više od dva posto,

Ništa nije dogovoreno, u petak bismo trebali znati kakva je konačna ponuda, rekao je Jagić napominjući da su razgovarali i o sastanku Vlade sa sindikatima javnih službi. "Vlada pokušava zadovoljiti državne i javne službe, i tu smo se našli u nekakvoj slijepoj ulici i nadam se da će se to riješiti do petka", kazao je Jagić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika policije Zdravko Lončar napomenuo je da su sindikati zamoljeni za "time out" kako bi Vlada usuglasila ponudu iza koje može stati.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da su iz Vlade, nakon što su propali pregovori s javnim službama, zatražili par dana vremena da stvari ponovno poslože, a u petak će izaći s novim prijedlogom i ponudom za uvećanje osnovice.

Razgovarali smo i o drugim stvarima vezanim za sporazum i očekivali smo Vladinu ponudu, no nismo je dobili, i tu se otvaraju pitanja zanimljiva objema stranama, kazao je Pleša.

Na upit u vezi božićnica, rekao je da će prema najavama ministra financija Zdravka Marića one biti isplaćene zaposlenima u državnim i javnim službama, jedino je upitno kada - ove ili iduće godine.

Na upit je li im prihvatlijv model povećanja osnovice ponuđen javnim službama - tri posto 1. travnja i još tri 1. studenoga, Pleša je rekao kako prvo trebaju vidjeti što će ponuditi Vlada i da svaku ponudu koju dobiju moraju iskomunicirati sa sindikalnim tijelima i članstvom.

Imamo vremena do kraja godine, jer se naš sporazum automatski aktivira od 1. siječnja 2017., kada počinju teći rokovi koji bi bili relevantni u eventualnim sudskim sporovima, pojasnio je.

Odgovarajući na upit o mogućim sindikalnim akcijama Pleša je rekao kako za njih ima vremena, a o tome ne želi špekulirati.

Sindikati javnih službi traže da ih primi Plenković

Nakon propalih pregovora o povećanju osnovica za plaće, sindikati javnih službi u utorak su u pismu pozvali premijera Andreja Plenkovića da ih nakon neugodne završnice pregovora primi ili sazove pregovaračke timove obiju strana kako bi čuo punu informaciju i na temelju toga procijenio tko je zaista pregovarao u dobroj vjeri, a tko je onemogućio konsenzus.

Sindikalni čelnici još su jednom na konferenciji za novinare izrazili razočaranje Vladinim odnosom u pregovorima, ocjenivši ga ponižavajućim za sindikate i njihovih 250.000 članova koji s pravom očekuje da Vlada nakon sedam godina ispuni obveze o povećanju plaća.

Nakon 26. siječnja slijede sindikalne akcije

Spremni su za nastavak pregovora, no ako se dogovor ne postigne do 26. siječnja, kada ističe produženo trajanje sporazuma iz 2009. godine, po kojem im osnovice za plaće trebaju porasti šest posto, uslijedit će tužbe i druge sindikalne akcije.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je da su sindikati pregovarali u dobroj vjeri i pristali na kompromisno rješenje o povećanju plaća u ovoj godini za tri posto od 1. travnja i još tri posto od 1. studenoga.

Sporazum o kojem se pregovara, kaže Ribić, "težak" je najmanje 4 milijarde kuna, a najviše 7 milijardi kuna, ovisno o tome hoće li se primijeniti metodologija izračuna plaća iz 2009. ili metodologija koja se primjenjuje danas.

Ukupni dug od 4 milijarde kuna znači mjesečni rast plaća od 13,4 posto, što je zaposlenima 1,5 plaća više, dok bi dug od 7 milijardi kuna značio povećanje od 23 posto i bio značajno veće opterećenje za Vladu, kaže Ribić.

No, sindikatima je bilo važno postići dogovor o kontinuiranom rastu plaća od 2018. godine nadalje, pa su zbog toga svjesno smanjili svoje zahtjeve na to da plaće iduće godine rastu dva puta po 3 posto.

Umjesto toga Vlada im je željela, optužuje Ribić, podvaliti otvaranjem pitanja pravne valjanosti sporazuma iz 2009., što je nepošteno i ispod svake razine.

Plenkovićeva djela i riječi

Zašto Vlada ne želi ispuniti obvezu prema 250.000 svojih građana nakon izlaska iz krize, a u isto vrijeme želi osigurati 2 milijarde kuna za HVO i veći proračun za obranu, iako Hrvatske nije ni od koga ugrožena, pita Ribić.

"Ovo nije politika u korist građana, to je epigonska politika koja saginje glavu i sluša europske birokrate", ustvrdio je Ribić i ocijenio da se radi o "umivenom licu stare politike s novim, pristojnijim protagonistima, ali je sve laž".

"Volio bih da Plenkovićeva djela budu ono što su Plenkovićeve riječi", zaključio je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec optužio je Vladu da pribjegava pravnom nasilju i na perfidan način pokušava sindikate prisiliti na prihvaćanje teze da je sporazum o plaćama pravno nevaljan.

"Zar je netko mislio da će sindikati prodati dug članova za 370 kuna", upitala je Jadranka Ivezić iz Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske. Njezin sindikat već je prikupio punomoći članova za tužbe ako pregovori ne završe pozitivno do isteka produženog trajanja sporazuma 26. siječnja iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 08:15