plan za 2022. godinu

Vlada ide u izmjenu Zakona o radu: Reguliranjem rada od kuće žele potaknuti demografsku revitalizaciju

Namjera je kreirati kvalitetan zakonski okvir za poticanje poduzetničkih aktivnosti kako bi se smanjilo administrativno opterećenje rada
Josip Aladrović
 Davor Pongracic/Cropix

Izmjene Zakona o radu kojima bi se propisale specifičnosti rada od kuće na snagu bi trebale stupiti tek u drugom kvartalu 2022. Iako su brojni zaposlenici više od godinu dana prinuđeni raditi izvan prostora poslodavca, a bez jasno propisanih uvjeta i refundacije troškova, predlagači zakonskih izmjena ne vide razloga za žurbu. Tako još nije formirana ni radna skupina koja bi trebala raditi na izmjeni Zakona o radu.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu, nove bi odredbe trebale poticati rad od kuće, a u cilju – "poticanja demografske revitalizacije RH". Kako bi to regulacija rada od kuće pomogla demografskoj obnovi, Ministarstvo odgovara: kroz bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

Namjera je kreirati kvalitetan zakonski okvir za poticanje poduzetničkih aktivnosti kako bi se smanjilo administrativno opterećenje rada te, uz maksimalnu zaštitu radnika, osiguralo dostojanstvene uvjete rada.

Pritom je posebno istaknuta potreba poticanja inovativnih oblika rada, poput rada od kuće, kako bi se kroz bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života potaklo demografsku revitalizaciju RH, stoji u odgovoru Ministarstva Jutarnjem. Kako bi to konkretno trebalo izgledati, u Ministarstvu zasad ne objašnjavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 19:49