IZGLED EURA

Vlada ima 5 ideja što staviti kao hrvatski simbol na kovanicu eura i centa: Građani će moći utjecati na konačnu odluku

Proces „savjetovanja” trebao bi trajati do listopada, kada će odabrani motiv ići na dizajniranje, za što će se raspisati natječaj
Ilustracija
 Neja Markicevic/Cropix

Vlada bi u četvrtak trebala predstaviti pet idejnih rješenja koja bi se mogla naći na takozvanoj nacionalnoj strani kovanica eura i centa. Predstavljena rješenja Vlada i Hrvatska narodna banka (HNB) dat će građanima na ocjenjivanje, a mišljenje građana će imati utjecaj kod konačnog odabira za koji će biti zaduženo Povjerenstvo. Proces „savjetovanja” trebao bi trajati do listopada, kada će odabrani motiv ići na dizajniranje, za što će se raspisati natječaj.

Svaka zemlja Eurozone ima pravo na kovanicama centa i eura imati svoje nacionalne simbole, ono za što misli da je najbolje predstavlja. Njemci, primjerice, imaju Brandenburška vrata i orla sa svog grba. Austrija je na kovanicu od 1 eura stavila lik njihovog poznatog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, a na kovanicu od 50 centi secesijsku zgradu u Beču.

Ideja je, kažu u Vladi, da na hrvatskim kovanicama budu tipično hrvatski simboli, ali oni koji su prepoznatljivi i izvan granica zemlje.

Dizajner Boris Ljubičić već je ranije iznio neke svoje ideje, a u njih je bila uključena zastava sa kvadratnim poljima s hrvatskog grba koja su na svojim dresovima proslavili hrvatski sportaši. Predlagao je još Dubrovnik, Zagrebačku katedralu...

Kojih je pet idejnih rješenja, odnosno motiva, odabrano saznati će se tek na sjednici Vlade.

Određivanje izgleda eura dio je priprema za zamjenu kune kao nacionalne valute eurom što se očekuje tijekom ljeta 2023. godine, a najkasnije 1. siječnja 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:51