BISKUP POZVAO NA ORUŽANO RUŠENJE VLASTI

VLADA: Iz Crkve dolazi govor mržnje! KAPTOL: Nitko nas neće zaustaviti u pobuni protiv vlasti!

‘To što radi Katolička crkva stvarno je sramotno i skandalozno’, kažu u SDP-u

Ovo što radi Katolička crkva stvarno je sramotno i skandalozno. Možemo razumjeti da nas kler ne voli, pa čak i da im smetamo, ali bojim se kako su u posljednjim istupima važni članovi Crkve prešli granicu iza koje počinje govor mržnje. Što se nas tiče, neka slobodno nastave prijetiti, međutim, ova Vlada neće popustiti i pristati na njihove rigidne zahtjeve - riječi su kojima je reagirao visoki Vladin dužnosnik s kojim smo u četvrtak oko podneva razgovarali o seriji žestokih napada koji u posljednje vrijeme dolaze iz redova Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Malo poslije na sličan način reagirao je i drugi visoki dužnosnik SDP-a, koji spada među najvažnije dužnosnike u Hrvatskom saboru.

Oba sugovornika Jutarnjeg djelovala su hladno, ali nisu skrivala ljutnju zbog istupa crkvenih predstavnika. Može se reći kako je iz perspektive sadašnje Vlade Crkva prešla crvenu liniju, uspoređujući Vladu s nacistima, optužujući ih kao rušitelje Hrvatske i pozivajući na oružano svrgavanje legitimne vlasti, kao što je to u srijedu propovijedao Valentin Pozaić.

Nitko ne odustaje

Vladi Zorana Milanovića ne pada na pamet pristati na crkveni ultimatum i ukinuti dio kurikuluma vezanog uz seksualni odgoj. “To je predmet kakav postoji u čitavom svijetu, i postojat će u Hrvatskoj. Crkva smije i može govoriti što god želi, ali spolni odgoj nećemo mijenjati. Što se tiče izvlačenja nekakvog nacizma i komunizma, to je tako glupo da ne treba niti komentirati -ustvrdio je izvor iz Vade.

Ali bilo bi pretjerano zaključiti da su u Milanovićevoj Vladi ravnodušni zbog crkvenih optužbi. Sugovornici Jutarnjeg lista izrazili su nepodijeljenu konsternaciju zbog Pozaićevih usporedba hrvatskih vlasti s nacističkim i komunističkim režimima, a onda i pozivom na Oluju, koja bi valjda trebala izbrisati vladajuću koaliciju i dovesti neku novu vlast. Osim što je riječ o posve iracionalnoj usporedbi, pomoćni zagrebački biskup je uvelike prekoračio granicu između verbalnog neslaganja i poziva na nasilno rušenje demokratskih institucija.

Prema Valentinu Pozaiću, i nacizam je na vlast došao putem demokratskih izbora. - Treba upozoravati i na sličnost s komunizmom u Hrvatskoj danas - ustvrdio je Pozaić, dodajući kako “nakon ukaza uvedene revolucije odgoja” više nema muško i žensko i više nema spola, već postoji samo rod, proizvoljni izbor začudne ideologije.

Zatim je Vladu Zorana Milanovića napao kako “sve to radi u ime partijske demokracije” uz do sada neviđen poziv na obračun s političkom opcijom koja je pobijedila na parlamentarnim izborima:

"Hrvatskoj je potrebna nova Oluja i lustracija", zaključio je Valentin Pozaić.

Seksualna zavjera

Najmanje još dva utjecajna crkvena predstavnika ovog su tjedna pokazala kako Pozaićeve riječi nisu ekscesni istup rigidnog biskupa, već koordinirana operacija.

Poznati teolog Adalbert Rebić (koji slovi kao pripadnik umjerene crkvene struje) u Slobodnoj Dalmaciji iznio je apokaliptičnu tezu o seksualnoj antihrvatskoj zavjeri.

“Više je stvarno besmisleno upozoravati na to da se i Hrvatsku pokušava uklopiti u globalnu urotu pedera, homoseksualaca, lezbi i drugih osoba devijantnog seksualnog ponašanja koji svoje nazore pokušavaju nametnuti svima. Tako nam sada i razni Štulhoferi, pederi i lezbe hoće nametnuti svoj manjinski seksualni moral koji će upropastiti društvo“, ustvrdio je Rebić.

Teze slične onima koje zagovara biskup Pozaić ponovljene su i u komentaru Glasa Koncila, službenog glasila Zagrebačke nadbiskupije.

“Svi pripadnici najširih krugova društva trebali bi prepoznati da se umjesto uklanjanja zapreka za razvitak hrvatskoga gospodarstva troše snage na pokušaje vraćanja kotača povijesti i oživljavanje kontinuiteta, političkog i ideološkog, iz osamdesetih godina prošloga stoljeća”, napisao je Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila.

Sva tri citirana crkvena dužnosnika ujedno su bliski suradnici kardinala Bozanića. Uostalom, i Bozanić je na božićnoj misi teško optužio Vladu i možda tek malo smirenijim tonom izrekao isto što i Pozaić, Miklenić i Rebić.

Čak i crkveni velikodostojnici kojima se ne sviđa ton Pozaićevih ili Miklenićevih poruka podržavaju njihov sadržaj. Uvođenje spolnog odgoja ujedinilo je Crkvu, kao što je bilo i u vrijeme agresije na Hrvatsku, samo što su u 90-ima neprijatelji bili Srbi i JNA, a sada je to aktualna hrvatska Vlada.

Ujedinjeni protiv Vlade

Prema mišljenju uglednog zagrebačkog teologa, koji je inzistirao na anonimnosti, sve monoteističke religije izrazito su konzervativne kad se radi o spolnom odgoju. Slično je i u Hrvatskoj, gdje su u ovoj temi Pravoslavna crkva i Islamska zajednica izrijekom podržale Katoličku crkvu.

- Crkva ne može podržavati liberalan spolni nauk, i oko toga svi mislimo isto, od običnih župnika do kardinala. U tom smislu, Pozaić je rekao što Crkva doista misli, samo je to napravio preradikalno. Usporedite njegov istup sa stavom Želimira Puljića, predsjednika HBK, i uočit ćete kako je prvi čovjek HBK poslao puno pomirljiviju izjavu. No neka se u Vladi ne nadaju kako Puljić ili neki članovi HBK žele zaustaviti crkvenu pobunu protiv sadašnjih vlasti. Ovo je za nas temeljno pitanje i nema odustajanja - upozorava teolog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:30