DRUGI SVJETSKI RAT

VLADA IZDALA PRIOPĆENJE U POVODU DANA POBJEDE 'Hrvatska je imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora fašizmu'

 Damir Krajač / CROPIX

Hrvatska je imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora protiv fašizma u Europi zbog čega je u Drugom svjetskom ratu bila na pobjedničkoj strani, priopćili su Banski dvori u petak, istaknuvši u tome i važnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

U priopćenju objavljenom u povodu Dana pobjede ističe se da se "veliki broj hrvatskih građana odupro Hitlerovom fašističkom poretku koji je podjarmio cijelu Europu".

Hrvatski pokret otpora fašizmu, odnosno Narodnooslobodilački pokret u Hrvatskoj uglavnom su predvodile partizanske jedinice pod zapovjedništvom Josipa Broza Tita, ali je u njima bilo i dosta pripadnika HSS-a i drugih političkih struja.

- Zahvaljujući njima Hrvatska je tada imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora u okupiranoj Europi, a iz Drugog svjetskog rata izišla je kao pobjednica, s vraćenom Istrom i Dalmacijom - navodi se u priopćenju i dodaje da je prvi predsjednik moderne Hrvatske Franjo Tuđman bio među njegovim istaknutim sudionicima.

Najmračnije razdoblje

Istra i Dalmacija vraćeni su Hrvatskoj nakon kapitulacije Italije i poraza ustaškog režima koji je dio hrvatskog područja prepustio Italiji.

Vlada Republike Hrvatske poručila je da su pobjeda nad fašizmom, pomirba i kultura sjećanja bili "preduvjeti za početak izgradnje ujedinjene Europe", dok je slom komunizma "omogućio europsku integraciju gotovo cijelog europskog kontinenta."

Tijekom Drugog svjetskog rata, "najmračnijeg razdoblja u ljudskoj povijesti", ubijeni su u u Hrvatskoj "deseci tisuća ljudi" i to "zbog svoje etničke pripadnosti ili političkih uvjerenja", stoji u priopćenju.

U ustaškom logoru Jasenovcu ubijeno je više od 83 tisuće Srba, Roma, Židova, Hrvata i drugih naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 14:32