RADA BORIĆ

‘Vlada je izravno odgovorna za katastrofalne posljedice tuče koja je zadesila Požeštinu‘

Borić kaže da Državni hidrometeorološki zavod uz podršku Ministarstva poljoprivrede skoro 20 godina sustavno zapušta protugradnu obranu
Rada Borić
 Goran Mehkek/Cropix

Vlada je izravno odgovorna za katastrofalne posljedice tuče koja je zadesila Požeštinu, a Ministarstvo poljoprivrede sustavno uništava protugradnu obranu. Pritom je Vlada uzurpirala ovlasti koje ima Sabor, a Državni hidrometerološki zavod imovinu koja nije njihova.

Tvrdi to zastupnica Nove ljevice Rada Borić, koja je ove optužbe iznjela u saborskoj raspravi 2. srpnja, a ponovila ih u nedjeljnom priopćenju. Kaže da je neodrživo stanje protugradne obrane "koju Državni hidrometeorološki zavod uz podršku Ministarstva poljoprivrede već skoro 20 godina sustavno zapušta, opstruira i uništava".

- Nedavna tuča je zorno pokazala koliko je to pogrešno, opasno i štetno: kada se 25. lipnja 2021. na područje Požeško-slavonske županije sručila tuča, nastale su katastrofalne posljedice. Zrna tuče bila su veličine oraha pa sve do veličine teniske loptice, a od uspostave sustava obrane od tuče 1971. godine, u Hrvatskoj takva tuča nije zabilježena - rekla je Borić i iznjela procjenu štete od oko 300 milijuna kuna.

- Zakon o sustavu obrane od tuče je na snazi, međutim, Državni hidrometeorološki zavod, uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, za ovu godinu nema predviđena sredstva za provođenje „operativnog programa obrane od tuče“. Naprotiv, za ovu godinu planirano je 5.580.000 kn za uklanjanje lansirnih rampi s terena, za uništavanje raketa i uništenje meteorološke otopine za prizemne generatore - rekla je Borić i dodala kako je MInistarstvo poljoprivrede početkom ove godine ukinulo obranu od tuče iako važeći Zakon o sustavu obrane od tuče kaže da "Odluku o prestanku operativnog djelovanja obrane od tuče donosi Hrvatski sabor“.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva prozvala je i jer ne provodi svoju zakonsku obavezu nadzora sustava obrane od tuče. Kaže da u protekle tri godine nije bilo ni jednog nadzora, nego se Ministarstvo aktivno uključilo u opstrukciju i devastaciju sustava.

- Odavno je dokazano da je obrana od tuče učinkovita i isplativa, ekološki neškodljiva djelatnost. Smanjuje broj dana s tučom, a smanjuje i veličinu zrna leda. Time su znatno umanjene štete u poljoprivredi, šumarstvu, na objektima i ostaloj pokretnoj i nepokretnoj imovini - rekla je Borić i pobrojala zemlje koje provode obranu od tuče.

U okruženju provodi se u BiH, Srbiji, Mađarskoj, Austriji i Italiji. Od država članica EU obranu od tuče provode Bugarska, Francuska, Nizozemska, Grčka, Njemačka, Rumunjska i Španjolska. Provodi ju i Švicarska.

- U svim ovim zemljama obrana od tuče se širi i modernizira - kaže Borić.

Podsjeća i da je sustav obrane od tuče izgrađen samodoprinosom poljoprivrednika s područja međurječja Save i Drave, a Državni hidrometeorološki zavod dobio je na „upravljanje i korištenje“ nekretnine i ostala sredstva sistema obrane od tuče s obavezom da „organizira i osigura djelovanje cjelokupnog sistema obrane od tuče“.

- Operativne programe obrane od tuče financirale su županije s branjenog područja. Pravni sljednici, odnosno vlasnici imovine koja se koristi za provođenje obrane od tuče su županije na čijem se području provodi obrana od tuče - kaže Borić i dodaje kako Državni hidrometeorološki zavod nije ovlašten da dio sredstava, opreme i infrastrukture uništi, a drugi dio opreme i nekretnina prenamjeni po svom nahođenju.

- Paralelno sa svojom sve aktivnijom ulogom u gašenju obrane od tuče, Ministarstvo poljoprivrede je od 2016. do 2020. osiguravateljskim kućama isplatilo 412.731.838,61 kuna kao potporu za osiguranje usjeva (70% iznosa police). Na taj iznos su poljoprivrednici dodali preostalih 30%, pa su tako osiguravatelji u tih pet godina ukupno po toj osnovi inkasirali 589.616.912,30 kn, no ima li Ministarstvo podatak o iznosu koji je isplaćen poljoprivrednicima kao naknada štete na temelju ovih polica osiguranja? - pita zastupnica Nove ljevice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:47