ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Vlada je prema Ukrajini moralna, a oporba se stavila u glib, blato, najgoru moguću poziciju...‘

Ponovio je da je vlada odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. podržala napadnutu zemlju

Andrej Plenković

 Nera Šimić/Cropix

Hrvatska vlada se odnosila prema Ukrajini ispravno i moralno tijekom godinu dana ruske agresije, a oporba se "stavila u blato" zbog unutarnjopolitičkih ciljeva, rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ponovio je da je vlada odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. podržala napadnutu zemlju i cijelo je vrijeme podržava politički, diplomatski, financijski, tehnički, humanitarno i vojno.

"Sve ono što smo mi radili je po mom dubokom uvjerenju - u smislu vrijednosnih odabira - itekako ispravno, itekako moralno, utemeljeno na činjenicama, na zdravorazumskim procjenama situacije u kojoj se Ukrajina našla", izjavio je Plenković novinarima nakon sjednice vrha HDZ-a.

Predsjednik države Zoran Milanović bio je protiv sudjelovanja Hrvatske u misiji vojne pomoći EU-a Ukrajini (EUMAM), a protiv je bila i većina oporbe, pa u Hrvatskom saboru nije postojala dvotrećinska većina za odobrenje misije u prosincu prošle godine.

"To vam govori o tome da je dio zastupnika u Hrvatskom saboru i političkih stranaka u stanju zbog unutarnjopolitičkih pitanja i njihovih eventualnih probitaka na idućim izborima sebe staviti u duboki offside, glib, blato, najgoru moguću poziciju i spriječiti Hrvatskoj da sudjeluje u toj misiji", dodao je.

Upitan o slučaju Hrvata pritvorenih u Zambiji zbog sumnje na trgovinu djecom, Plenković je ponovio kako je potrebno "štititi hrvatske državljane gdje god bili, što god radili, sukladno zakonu i obvezama države da štiti svoje državljane i pruži im pravnu i konzularnu zaštitu".

Dodao je kako i dalje stoji pri izjavi kako ne vidi kod osumnjičenih želju za trgovanjem ljudima.

"Trgovanje pretpostavlja da bi netko tko pretendira da želi biti posvojitelj djece negdje kasnije ih daje. Ja ne vidim da je to slučaj niti kod ovih osmero državljana niti da je to bio slučaj kod onih kod kojih su sad djeca koja su ranije posvojena", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:27