KOMENTAR

Vlada je ugasila turizam, baš sve se zatvara, a ministrica se na to uopće ne osvrće...

Pokušavali su ovih dana novinari dobiti kakav komentar od resorne ministrice, ali odgovor je uvijek bio isti - komentirat će predsjednik Vlade
 Goran Mehkek/Cropix
Objavljeno: 02. prosinac 2020. 15:04

Logično je da posljednjih dana u javnosti ponajviše gledamo lice ministra financija Zdravka Marića koji s turističkim sektorom neuspješno pregovara o mjerama obeštećenja, no nije jasno u kojem to činu, ako ne već u onom prvom, na scenu stupa resorna ministrica Nikolina Brnjac?

Njoj je ovih dana Vlada praktično ugasila kompletan sektor - zatvorila kafiće, restorane, stavila ključ u brave sportskim dvoranama, teretanama, sportsko-rekreacijskim centrima, ukinula jedrenje, atletiku, tenis, nordijsko hodanje i što li već - a da se ministrica Brnjac pritom u javnosti niti jednom izjavom nije osvrnula na probleme sektora, niti pojasnila kako točno namjerava pomoći sportu i turizmu.

Hoće li premijeru Plenkoviću i ministru Mariću predložiti neki model obeštećenja za poduzetnike?

Hoće li gurati smanjenje PDV-a, upozoriti na model kako su to riješili Nijemci, Austrijanci ili Francuzi, primiti nesretna udruženja te im obećati kako će napraviti sve što je u njezinoj moći da minimizira učinke selektivnog lockdowna koji se obrušio praktično samo na njezin resor?

I je li ona, možda, danima prije nego što je i javno najavljeno da zatvaramo kafiće i sportske dvorane pokušala utjecati da se iz tog zatvaranja izuzmu neki za koje nitko ne razumije zašto su se tu našli, poput restorana, atletskih staza ili škola trčanja?

Ima li kakav odgovor na pozive njemačke kancelarke Angele Merkel da se zatvore sva skijališta, a domaćim agencijama, koje ionako skapavaju, onemogući i ta posljednja šansa da nešto zarade?

Pokušavali su ovih dana novinari dobiti kakav komentar od resorne ministrice, ali odgovor je uvijek bio isti - komentirat će predsjednik Vlade, a ministrica Brnjac dotle će sudjelovati u protokolarnim događanjima, kao u vremenima blagostanja.

Pa smo tako, praktično na dan kad su u Vladi dogovarali zatvaranje, pratili kako ministrica obilazi turističke zajednice u Gorskom kotaru i predstavlja master planove, na sam dan najave lockdowna objavljeno je kako su pokrenute aktivnosti na "izradi nove Strategije održivog turizma do 2030.", dok je na dane kad je većina vlasnika teretana u medijima zbrajala štete koje će nastati kao posljedica zatvaranja ministrica Brnjac sudjelovala u konferenciji o investicijama u sportu.

Nije to za sektor ništa neobično - da ih pitate, rekli bi vam kako se nisu previše usrećili ni s prethodnim ministrom Garijem Cappellijem koji je mandat počeo tako da mu je Marić, čim je ovaj nogom stupio na obale Brača gdje se odvijao tradicionalni godišnji susret djelatnika u turizmu, ukinuo međustopu PDV-a i ostavio ga da se sam izvlači iz ralja bijesnih hotelijera.

Oni ga čak niti nisu imali previše ambicija gnjaviti - pa odavna je jasno kako je svima onima koji posluju u turizmu prisavska adresa tek mjesto protokolarnih susreta dok se pravi problemi rješavaju u Ministarstvu financija, no baš da se to onda još i omota u crvenu mašnu u doba jedne od najvećih kriza koju je turizam doživio, to je sad već zbilja tužno.

Kad je već sve u protokolu, možda ga je zaslužio i ovaj pomor u ugostiteljstvu i sportu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:40