NOVI ŠEF DORH-a

Vlada konačno objavila programe i životopise kandidata, pogledajte što je Turudić sve naveo

Vlada je programe i životopise objavila nakon što to nije napravilo Državnoodvjetničko vijeće, koje je reklo da to ne mora napraviti

Ivan Turudić; Nikša Wagner; Mladen Dragičević; Emilijo Kalabrić

 Cropix/

Vlada Republike Hrvatske objavila je u srijedu na svojoj službenoj internetskoj stranici životopise i programe četvorice kandidata za glavnog državnog odvjetnika - zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikše Wagnera, jednog od zamjenika glavne državne odvjetnice, Emilija Kalabrića, zagrebačkog odvjetnika Mladena Dragičevića i suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića.

Vlada je programe i životopise objavila nakon što to nije napravilo Državnoodvjetničko vijeće (DOV). Zamjenik predsjednice DOV-a Ante Novokmet ustvrdio je da DOV nije obavezan objavljivati programe rada i biografije jer ga Zakon o DORH-u na to ne obvezuje.

- Naša je obaveza da utvrdimo jesu li podnesene prijave pravodobne i potpune i da ih nakon toga proslijedimo Vladi u daljnju proceduru - rekao je Novokmet te konstatirao da u Zakonu o DORH-u nigdje ne stoji da spomenutu građu DOV ne smije objaviti, ali da je zaključeno da Vijeće "neće prekoračivati svoje ovlasti".

Što se tiče programa, Wagnerov broji 17 stranica, Kalabrićev 16 stranica, Dragičevićev osam, kao i Turudićev. Wagnerov je CV dugačak dvije stranice, Kalabrićev također, Dragičevićev se proteže na tri, a Turudićev na šest.

Životopis i program Nikše Wagnera:

Životopis i program Emilija Kalabrića:

Životopis i program Mladena Dragičevića:

Životopis i program Ivana Turudića:

Vlada Republike Hrvatske dužna je u roku od osam dana od zaprimanja kandidatura o istima za mišljenje pitati Odbor za pravosuđe Hrvatskog sabora na čijem je čelu Mišel Jakšić iz Socijaldemokratske partije.

Nakon što Odbor dade svoje mišljenje o njima, Vlada će Saboru predložiti kandidata kojega sabor bira većinom glasova svih zastupnika. Kandidat za glavnog državnog odvjetnik mora dobiti najmanje 76 glasova.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske prošlog je tjedna dao nekoliko nejasnih izjava koje je saborska oporba protumačila kao namjeru premijera da pred Odbor za pravosuđe pošalje svog favorita, a ne sva četiri kandidata, kako stoji u Zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:22