PERSONA NON GRATA

Vlada libijskom diplomatu: U Hrvatskoj više niste dobrodošli!

Ured bivšeg predsjednika Mesića ne komentira poteze Vlade, kratko je rekao savjetnik Tomislav Jakić

ZAGREB - Otpravnika poslova u predstavništvu Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije, najviše rangiranog libijskog diplomata u Zagrebu, Abdulkarima Naasa Hrvatska će ovih dana proglasti personom non grata (nepoželjnom osobom), neslužbeno se doznaje u krugovima bliskim Vladi.

Službene potvrde nema, no više izvora iz samog političkog vrha potvrdilo je vijest o njegovu skorom protjerivanju. Hrvatske su vlasti libijskom otpravniku poslova, među ostalim, zamjerile istup u medijima. Ocijenjeno je da su izjave koje je dao tom prilikom neprimjerene diplomatskom kodeksu.

Naime, Abdulkarim Naas je u intervjuu koji je u ožujku dao Večernjem listu izrazio žaljenje što je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković “u ime hrvatske Vlade dao legitimitet napadu na Libiju” te je ustvrdio kako hrvatska Vlada “očito zaboravlja da velik broj hrvatskih tvrtki ima ugovore s Libijom i da je mnogo hrvatskih radnika radilo u Libiji”.

Mesićevi pozdravi

Usto, libijski otpravnik poslova tada je rekao kako je bivši predsjednik Stjepan Mesić slao pozdrave pukovniku Gadafiju i da ovaj te poruke izuzetno cijeni. Inače, javnom potporom Gadafiju Mesić je izazvao bijes u Ministarstvu vanjskih poslova: dok hrvatska diplomacija podupire vojnu intervenciju u Libiji, bivši je hrvatski predsjednik nijekao njenu opravdanost. Međutim, na informaciju o skorom proglašavanju Abdulkarima Naasa nepoželjnom osobom u Uredu bivšeg predsjednika jučer nisu imali komentar.

- Nemamo komentara. Kao što se može vidjeti, bivši predsjednik Stjepan Mesić ne komentira poteze Vlade - kratko je rekao njegov savjetnik Tomislav Jakić.

Kao i ostale zemlje koje su u posljednje vrijeme protjerale libijske diplomate, ni Hrvatska neće prekidati diplomatske odnose s Libijom jer “diplomatski odnosi nisu uspostavljeni s režimom nego s državom”, pojasnio je dobro obaviješten izvor.

Libijsko predstavništvo u Zagrebu nalazi se na elitnoj lokaciji na Gornjem Prekrižju, a uz otpravnika poslova, prema službenim informacijama objavljenim na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, ondje su još jedan savjetnik te savjetnik i izaslanik u Uredu za gospodarsku suradnju.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:26