BRODOGRADILIŠTE U KRIZI

VLADA MARIĆU DAJE OVLAST DA IZDA DRŽAVNA JAMSTVA ZA SPAS 3. MAJA Za realizaciju garancija škver mora ispuniti četiri uvjeta, i to do 5. rujna

 Matija Djanjesic / CROPIX

Vlada će na sjednici ovog četvrtka ovlastiti Ministarstvo financija da izda državno jamstvo za kreditno zaduženje Brodogradilištu 3. maj u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za RH, do iznosa od 150.000.000 kuna. Međutim, kako doznajemo, Ministarstvo financija izdat će državno jamstvo samo u slučaju da se kumulativno ispune četiri uvjeta najkasnije do 5. rujna ove godine.

Prvi uvjet je da uprava 3. maja regulira odnose s vjerovnicima tako da za bitan dio postojećih tražbina postigne sporazum o odgodi dospijeća tražbina do 1. rujna 2021. godine, a radi se o za vjerovnike dobroj pogodbi da im se odmah isplati 15 posto potraživanja. Drugi uvjet je da 3. maj s HBOR-om i/ili drugom poslovnom bankom postigne sporazum oko kreditnog zaduženja po tržišnim uvjetima, a treći da Hrvatska brodogradnja Jadranbrod nadzire dovršetak započetih novogradnji te isplate kredita. Uz to, kao četvrti uvjet, uprava 3. maja treba Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva dostaviti sveobuhvatnu analizu potreba za sredstvima iz tog kredita i njihovom učinku na nastavak poslovanja tvrtke te posljedično i na umanjenje postojećih gubitaka za RH.

U slučaju neispunjenja tih uvjeta do 5. rujna 2019. godine, Vlada će naknadno odlučiti o mogućem nastavku provođenja ove odluke ili odustajanja od nje. Sredstva iz ovog kreditnog zaduženja osiguranog državnim jamstvom koristit će se, ističe se u odluci, isključivo u svrhu namirenja vjerovnika i financiranja radnji potrebnih za nastavak poslovanja kompanije, u cilju završetka postojećih gradnji. To će „u konačnici stvoriti pozitivni financijski efekt te ublažiti negativan utjecaj na proračun RH koji je uzrokovan plaćanjem protestiranih državnih jamstava“, stoji u odluci.

Ipak, treba kazati kako je procjena iz dva Vladina ministarstva bila da će za deblokadu i dovršetak brodova trebati oko 750 milijuna kuna, pa neslužbeno doznajemo da je ovo samo prva odluka Vlade, a ostale će uslijediti nakon što se sklopi ugovor s pojedinim naručiteljem broda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:52