ODGOVOR NA PROZIVKE

Vlada: ‘Mi da smo smijenili Vanju Marušić? To je nebulozno! Mi se borimo protiv korupcije‘

Tjednik Nacional objavio je da je ostavka Vanje Marušić osveta premijera Plenkovića, a uzrok su SMS-ovi između Rimac i Žalac koji su predani europskim tužiteljima

Vanja Marušić

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Tjednik Nacional objavio je danas da je ostavka ravnateljice Uskoka, Vanje Marušić, osveta premijera Andreja Plenkovića, a da je prometna nesreća iskorištena samo kao povod za njezinu smjenu.

Nacional je istaknuo kako je Marušić ‘uklonjena‘ zbog prepiske između Josipe Rimac i bivše ministrice Gabrijele Žalac u kojoj se spominje ‘AP‘, a koju je USKOK ustupio Europskim javnim tužiteljima.

Kako piše Nacional, poruke je Europskim tužiteljima predao Vjekoslav Tolnaj, jedan od zamjenika Vanje Marušić koji je ubrzo otišao raditi u Ured europskih javnih tužitelja.

Tjednik se poziva na svoje izvore i navodi kako je nakon toga Andrej Plenković naredio smjenu Marušić, a Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek je to i provela.

Iz Vlade je sada stigla reakcija na objavljenu informaciju, prenosimo je u cijelosti:

‘Još jednom svjedočimo da se u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza da je Vlada smijenila ili utjecala na razrješenje gospođe Vanje Marušić s mjesta ravnateljice USKOK-a. Spomenuta teza je u potpunosti neutemeljena i netočna.

Ravnatelja USKOK-a imenuje Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa te mišljenje Kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Gospođa Vanja Marušić imenovana je za ravnateljicu USKOK-a prvi puta u studenome 2018. godine u mandatu Dražena Jelenića te je ponovno imenovana u studenome 2022. godine u mandatu Zlate Hrvoj-Šipek i to oba puta uz pozitivno mišljenje ministra pravosuđa.

Razrješenje kao i razlozi za razrješenje ravnateljice USKOK-a u nadležnosti su Glavne državne odvjetnice. Radi se o internoj stvari DORH-a na koju izvršna vlast nije imala nikakav utjecaj te je s istom upoznata nakon što je gospođa Marušić, iz osobnih razloga, podnijela zahtjev za prestankom obnašanja dužnosti ravnateljice USKOK-a. Okolnosti razrješenja sadržane su u Izvješću koje je zaprimio ministar pravosuđa i uprave, o čemu je Glavna državna odvjetnica upoznala i predsjednika Vlade na sastanku 20. travnja.

Za razliku od političkih aktera koji šire ovakve konstrukcije te nerijetko vrše pritisak na rad pravosudnih tijela, stavljajući se u ulogu policajaca, tužitelja i sudaca, Vlada daje podršku samostalnom i neovisnom radu DORH-a i USKOK-a u borbi protiv korupcije i drugih oblika kriminaliteta.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:27