POLITIČKE REAKCIJE

Vlada najavljuje oštrije zakone o obiteljskom nasilju i dodatne edukacije tužitelja i sudaca

Nažalost, ovaj fenomen nasilja je jako teško iskorijeniti, konstatirao je premijer najavljujući dodatne mjere

Ivan Malenica

 Davor Pongračić/Cropix

Nedavni pokušaj femicida u Gospiću i, nažalost, uspio femicid u Novskoj potaknuli su niz političkih reakcija, uključujući i onu premijera Andreja Plenkovića i njegovih ministara. Plenković je najavio poboljšanje pravnog okvira za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja.

Na početku jučerašnje sjednice Vlade Plenković i nadležni resorni ministri Marin Piletić i Ivan Malenica osudili su ubojstvo 39-godišnje žene u Novskoj koju je u srijedu ujutro ubio njezin 54-godišnji suprug od kojeg se razvodila.

Dodatne mjere

Premijer je ustvrdio da je njegova Vlada dosta napravila u pogledu pooštravanja zakonskih odredbi te naglasio kako je i sudska praksa "puno više otišla iz prekršajne u kaznenu domenu" kad je posrijedi obiteljsko nasilje.

"Nažalost, ovaj fenomen nasilja je jako teško iskorijeniti, ali vjerujem da ćemo dodatnim mjerama i dijalogom s predstavnicima organizacija civilnog društva koje se godinama bave zaštitom žrtava, osobito žena i djece, od nasilja, još više unaprijediti okvir i praksu svih institucija i tijela u tom lancu", rekao je Plenković.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je novinarima kako mu je teško komentirati slučaj ubojstva i samoubojstva u Novskoj jer je kao gradonačelnik toga grada poznavao i žrtvu i počinitelja.

Učinkovitiji sustav

Ustvrdio je da ubojica 39-godišnje žene, koji je pobjegao s mjesta ubojstva pa nešto kasnije ubio i sebe, u sustavu socijalne skrbi nije imao evidentiranih prijava za nasilje u obitelji, pa ni 2000. godine kad je imao brakorazvodnu parnicu s prethodnom suprugom.

Kako je ubojica 39-godišnje žene već prije osuđen za ubojstvo koje je počinio 1999. godine, Piletić je istaknuo da presuda za to ubojstvo nije bila evidentirana u očevidniku koji su kao zajedničku platformu prije dvije godine ustanovili Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo rada i socijalne skrbi, a u kojem su evidentirane sve mjere protiv određenih osoba. Ustvrdio je da je presuda za to ubojstvo počinjeno prije 25 godina ostala arhivirana na nekom sudu i nije bila dostupna na toj platformi.

Piletić je ustvrdio kako sustav zaštite od nasilja u obitelji mora biti učinkovitiji, a na novinarsko pitanje je li zabrana približavanja žrtvi, koja se izriče obiteljskim nasilnicima, dovoljna i učinkovita, odgovorio je da očito nije jer se, unatoč njoj, događaju ubojstva.

No, za razliku od nevladinih udruga, ministar Piletić tvrdi da mjera zabrane približavanja žrtvi u većini slučajeva funkcionira i da je dobrodošla.

Što učiniti

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će Vlada razmotriti na koji način problem nasilja u obitelji i rastućeg femicida riješiti - dodatnim pooštravanjem postojećih kazni koje je Vlada donijela prije nekoliko godina ili dodatnom edukacijom državnih odvjetnika i sudaca koji odlučuju o slučajevima obiteljskog nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:06