‘STRAVIČNE SCENE‘

Vlada najoštrije osudila ubojstvo AEK-ovog navijača: ‘Ovo je negacija sporta, čini se šteta hrvatskom nogometu‘

Dodaju da očekuju da se istraže sve okolnosti i sankcioniraju odgovorni za navijačke obračune, smrt i ozljeđivanje navijača

Andrej Plenković

 Vanesa Pandzic/Cropix

O incidentu u Grčkoj, u kojem tijekom napada Dinamovih navijača ubijen 29-godišnji navijač AEK-a, oglasila se i Vlada.

- Hrvatska Vlada najoštrije osuđuje navijačke nerede, nasilje i huliganizam u Ateni koji su doveli do tragičnog gubitka života jednog grčkog navijača. Izražavamo najdublju sućut obitelji preminulog mladića, napisali su u priopćenju.

Također navode da je predsjednik Vlade Andrej Plenković nazvao grčkog premijera Mitsotakisa te mu izrazio sućut i osudio nasilje.

- Ovakvo navijačko ponašanje predstavlja negaciju sporta, koji promiče fair-play, toleranciju i respekt sportaša. Umjesto održavanja kvalifikacijske utakmice za najelitnije nogometno natjecanje Ligu prvaka, između hrvatskog i grčkog prvaka, GNK Dinama i AEK-a, svjedočimo stravičnim scenama iz Atene gdje dio navijača čini štetu hrvatskom nogometu. Ujedno, onemogućavaju sve druge navijače koji u pristojnom i civiliziranom ozračju žele pratiti nastupe hrvatskih klubova i Hrvatske nogometne reprezentacije, stoji na internetskoj stranici Vlade.

Dodaju da očekuju da se istraže sve okolnosti i sankcioniraju odgovorni za navijačke obračune, smrt i ozljeđivanje navijača. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ateni u stalnom je kontaktu s grčkim vlastima u vezi s 80-ak privedenih hrvatskih državljana.

O užasu u Grčkoj oglasila se i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

- Najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja i huliganizma te smo zgroženi izgredima koji su se sinoć dogodili u Ateni, a koji su završili smrtnim stradanjem. Ovakvom nasilnom ponašanju nema mjesta na nogometnim stadionima i vjerujemo kako će počinitelji biti brzo otkriveni.

Ništa nije više zasjenilo uspjehe hrvatskog nogometa od huliganizma pojedinaca te pozivamo sve da nogomet bude mjesto fair-playa i pozitivne atmosfere, a ne sukoba, netolerancije i nasilništva. Ovim putem izražavamo iskrenu sućut obitelji preminule osobe u sinoćnjoj tragediji, poručili su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:33