MARIN MEDAK

‘Vlada nas podmuklo izigrava oko radnog vremena, udruga ugostitelja priprema kolektivnu tužbu‘

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak rekao je da se priprema kolektivna tužba ugostitelja protiv države
Marin Medak
 Boris Kovacev/Cropix

1. Gospodine Medak, što će nova mjera o skraćenju radnog vremena značiti za noćne klubove?

- Novo radno vrijeme prije svega nije ništa nego podmukla odluka da se u potpunosti zatvore noćni klubovi a da država istima nije dužna platiti obeštećenje.

2. Što Nacionalna udruga ugostitelja sada savjetuje članovima?

- Nacionalna udruga ugostitelja trenutačno priprema kolektivnu tužbu za koju je bitno da je odradimo temeljito temeljem članka 50. Ustava RH.

3. Mnoge zemlje EU su u lockdownu dale 75 posto ukupnog lanjskog prometa. Imate li kalkulaciju koliko bi to bio trošak kod nas, koliko bi radnih mjesta bilo spašeno, koliko ih je već otpušteno?

- Ako govorimo o prosjeku prošlogodišnjeg prometa, iznos bi bio oko 930 milijuna kuna na mjesečnoj razini ili oko 230 milijuna kuna za svaki tjedan zatvaranja. Nama je jako teško prognozirati o koliko se sačuvanih radnih mjesta radi, ali ukupno trenutačno radi oko 45.000 radnika, a u sezoni je oko 65.000 radnika zaposleno u ugostiteljstvu.

4. Mnogi sektori proizvodnje hrane dobili su zbog pandemije desetke milijuna pomoći od Ministarstva poljoprivrede. Kakva je vaša suradnja s Ministarstvom turizma?

- Trenutačno ne postoji jer nas ministrica Brnjac još nije primila na sastanak iako smo u više navrata slali zahtjev za istim. Iskreno sumnjam da će nas i primiti jer ne vidim o čemu bismo mogli razgovarati kad ne razumije naše probleme. Ukratko: problema nema.

5. Imamo li mi uopće neko relevantno istraživanje koliko se ljudi zarazi u restoranima, kafićima, noćnim klubovima, na svadbama, misama... ili sve ovisi o odokativnim procjenama Stožera?

- Prema stranici koronavirus.hr nismo uspjeli naći niti jedan slučaj zaraze u ugostiteljskim objektima protočnog tipa, caffe bar i restoran, sve do današnjeg dana. A ni naši djelatnici nisu zaraženi u istim objektima. U Njemačkoj, Austriji i Španjolskoj koje imaju tri do četiri puta veći broj izdanih računa po glavi stanovnika nego Hrvatska radi se od podacima od 2 do 3 posto zaraženih od ukupnog broja zaraženih. Noćni klubovi i svadbe su svrstani u grupu s kinodvoranama, koncertima i sportskim događanjima te svi skupa čine od 20 do 30 posto ukupnog broja zaraženih.

6. Čini se da je sve izvjesniji procvat ilegalnih partija. PDV nije smanjen, je li izlaz u osiguranju povoljnih kreditnih linija za premošćivanje krize?

- Covid-zajmovi su jedini spas i to u iznosu od 2 milijarde kuna za 20.000 do 33.000 pravnih subjekata u ovoj branši. A ilegala? Kad 800.000 stanovnika u dobi od 15 do 30 godina smatra da je za njih to samo prehlada, onda se i tako ponaša.

7. Tko se solidarizira s vašim zahtjevima, što se dogodilo s inicijativom Udruge obiteljskih liječnika da se sufinancira grijanje terasa?

- Inicijativa je zaživjela samo u Bjelovaru i nigdje više jer očito je kako Vlada misli da će lokalne samouprave to same isfinancirati.

8. Što vam kažu gosti, zbog njih se i bavite ugostiteljstvom?

- Gosti koji dolaze u objekte ponašaju se u skladu s preporukama HZJZ i traže da se iste ispoštuju.

9. Jedina korist epidemije, ako se to može tako zvati, je procvat dostave. Kakva su iskustva s vašom novom platformom za naručivanje hrane?

- Nova platforma će zaživjeti kroz 3-4 mjeseca uspijemo li zatvoriti financijsku konstrukciju u narednom periodu. Dostava je oblik koji nije dovoljan objektima da samo žive od iste.

10. Zalažete se za veću digitalizaciju cijele branše dijelom i zbog nedostatka radne snage. Konobari bi tako mogli postati rijetkost i luksuz.

- Konobari će sigurno zauvijek ostati s nama, ali sigurno će se izroditi novi tipovi usluga koji neće imati konobare u svom obliku poslovanja jer jednostavno ni sada nemamo dovoljno školovanih konobara. Digitalizacija će omogućiti cijeloj branši da postane održiva te uspostavi neke nove oblike koji će se izroditi putem zdrave konkurencije na tržištu.

A da ja vas nešto pitam...

Medak: Što bi po vašem mišljenju država napravila da joj padnu prihodi 40 posto?

Šimić: Hm, siguran sam da bi država digla poreze kao što je to uvijek radila, pa uglavnom i po cijenu novog zaduženja i nastavka dužničkog ropstva. Da se država nije mogla zadužiti, riješila bi se uhljeba, ali to se nažalost nije dogodilo. Njima je država davala da grickaju stranačku mrkvu, a batina je završavala na leđima vas poreznih obveznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:34