PREVENCIJA

VLADA NASTAVLJA S PROGRAMOM SISTEMATSKIH PREGLEDA BRANITELJA Za preventivne preglede osiguran je 21 milijun kuna

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Programom preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, od listopada 2016. do kraja prošle godine pregledano ih je gotovo 40 tisuća, a s programom će se nastaviti i ove godine, odlučila je Vlada u četvrtak, a za to je u proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja osiguran 21 milijun kuna.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je na sjednici Vlade kako je taj program, kojem su nositelji Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo hrvatskih branitelja, jedna od značajnijih aktivnosti s ciljem zaštite i očuvanja zdravlja branitelja, usmjeren na prevenciju i rano otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti.

Podsjetio je da je pilot projekt pokrenut u listopadu 2016. godine. Prioritet su imali branitelji s više od 1500 dana u borbenom sektoru, potom branitelji s više od 300 dana sudjelovanja u borbenom sektoru te branitelji u teškoj materijalnoj situaciji.

Od početka provedbe, zaključno s prosincem prošle godine pregledano je 39.972 hrvatskih branitelja, naveo je ministar branitelja.

"Po završenom pregledu čak 43,8 posto dobilo je preporuku dodatnih dijagnostičkih pregleda", naveo je ministar Medved u obrazloženju prijedloga da se prihvati nastavak programa i u ovoj godini, i to za branitelje koji su u obrani suvereniteta Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovali više od 200 dana, dragovoljce te branitelje u teškoj novčanoj, materijalnoj i zdravstvenoj situaciji.

U proračunu Ministarstva u tu je svrhu osiguran 21 milijun kuna.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da će se pregledi provesti u čak 27 općih bolnica, odnosno KBC-a.

"Mislim da je ovo sada pokazatelj koliko se kvalitetnih iskoraka napravilo novim zakonom (o hrvatskim braniteljima) i koliko je hrvatskih branitelja sada u situaciji da preveniraju eventualne probleme kojim im se mogu dogoditi", dodao je premijer .

Osnovano Međuresorno povjerenstvo za zaštitu djece bez pratnje

Vlada je na sjednici donijela i odluku o osnivanju Međuresornog povjerenstva za zaštitu djece bez pratnje radi unaprjeđenja međuresorne suradnje tijela državne uprave i drugih dionika uključenih u zaštitu djece bez pratnje te imenovale njegove članove.

Članovi povjerenstva su predstavnici nadležnih ministarstava (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zdravstva, MUP, Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te organizacija uključenih u zaštitu prava djece (UNHCR, UNICEF, Hrvatski Crveni križ).

Prihvaćen je i novi protokol o integraciji/reintegraciji žrtava trgovanja ljudima radi osiguranja djelotvornog način integracije/ reintegracije žrtava trgovanja ljudima u društvo te određivanja obveza i načina postupanja nadležnih tijela i organizacija, nositelja aktivnosti prilikom procesa integracije odnosno reintegracije žrtava, kao i prava žrtava.

Važeći Protokol na snazi je od 1. siječnja 2012. godine te se, s obzirom na protek vremena i potrebu za usklađivanjem s važećim zakonodavstvom, kao i obveza koje za Hrvatsku proizlaze iz potpisivanja međunarodnih i europskih dokumenata na ovom području, te mjere 2. iz Nacionalnog programa za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2018. do 2021. godine, pristupilo izradi novog Protokola.

Vlada je danas na sjednici prihvatila i nacrt javnog poziva za predlaganje kandidata za jednog člana Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) iz reda stručnjaka za medije, zbog isteka mandata sadašnjem članu Upravnog vijeća, a Ministarstvo kulture zadužila je za objavu poziva i prikupljanje prijava kandidata.

Upravno vijeće Hine, koje imenuje i razrješava Hrvatski sabor, ima pet članova – jednog člana iz reda zaposlenih u Hini, jednog člana iz reda stručnjaka za medije te tri člana iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka, a mandat im traje četiri godine. Sadašnjem članu UV-a iz reda stručnjaka za medije mandat istječe u ožujku.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila 12 prijedloga izmjena zakona iz resora Ministarstva poljoprivrede kojima se regulira objedinjavanje inspekcijskih poslova u Državni inspektorat koji bi s radom trebao početi 1. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:07