POMOĆ SEKTORU

Vlada obećala brže dobivanje radnih dozvola za strance koji rade u turizmu

Ubrzavanje svih procedura očekuje se do iduće sezone

Nikolina Brnjac

 Niksa Stipanicev/Cropix

Do iduće turističke sezone ubrzat će se procedura zapošljavanja strane radne snage na način da oni strani radnici koji godinama rade u Hrvatskoj više neće morati prolaziti dodatne provjere. Ujedno će se taj proces digitalizirati pa će čitava procedura biti ubrzana. Osim toga, stalni sezonci moći će raditi na određeno i neodređeno vrijeme, a dok nema posla kod poslodavca gdje su stalni sezonci moći će se sklopiti ugovor s drugim poslodavcima. Omogućen im je i rad od 16 sati tjedno. Najavila je to ministrica turizma Nikolina Brnjac danas u Šibeniku na Danima hrvatskog turizma nakon sastanka predstavnika Vlade s turističkim sektorom koji nije bio otvoren za javnost.

- Na sastanku je bilo riječi i o napojnicama. Ministar financija pokrenuo je proceduru poreznog rasterećenja napojnica. Isto tako, ministar Paladina stavio je naglasak da očekuje što brže rješavanje problema turističkog zemljišta što je sektoru bitno zbog investicija, navela je Brnjac teme o kojima se raspravljalo.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako i je cilj pomoći turističkom sektoru te da se ubrzavanje svih procedura očekuje do iduće sezone.

- Trebamo ubrzati procedure da možemo ostati u okvirima onoga što su obveze državnih institucija, ali i naći rješenja, primjerice, za brže izdavanje radnih i boravišnih dozvola za strane radnike. Prije svega ćemo se oslanjati na domaće tržište rada, ali taj bazen nije velik pa moramo gledati i na uvoz radne snage iz trećih zemalja. Imamo zajednički cilj i viziju kako to rješavati. Prije početka sljedeće sezone imat ćemo gotova rješenja na stolu, obećao je Božinović.

Ovakvom suradnjom s Vladom zadovoljan je i turistički sektor, kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:03