DONESENA UREDBA

Vlada objavila: Ovo su nove cijene benzina, dizela i plina u bocama, vrijede od sutra

Uredbom se definira i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina, kažu iz Vlade

Andrej Plenković

 Davor Pongracic/Cropix

Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavljeno je iz Banskih dvora.

Sukladno donesenoj Uredbi način izračuna najviše maloprodajne cijene jednak je za sva maloprodajna mjesta u RH za benzinsko i dizelsko gorivo, i to sukladno formuli sa 7 dnevnim obračunskim razdobljem i ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri.

Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri, objavila je Vlada.

Uredbom se definira i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP, smjesa propan - butan za velike spremnike i za boce) na način da je marža za spremnike ograničena na 2,80 kuna po kilogramu, a u bocama je cijena ograničena na 13,94 kuna po kilogramu.

Nove cijene iznosit će 10,49 kuna po litri za benzinsko gorivo (smanjenje za 0,09 kuna), 12,19 kuna po litri za dizelsko gorivo (smanjenje za 0,10 kuna), 8,49 kuna po litri za plavi dizel, 9,99 kuna po kilogramu UNP za spremnike (porast za 0,30 kuna po kilogramu) i 13,94 kuna po kilogramu UNP za boce.

image

Nove cijene goriva

Vlada Rh/

- Da nema mjera Vlade i da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile: 12,37 kuna po litri za benzinsko gorivo, 14,23 kuna po litri za dizelsko gorivo, 9,45 kuna po litri za plavi dizel, 11,84 kuna po kilogramu UNP za spremnike i 16,58 kuna po kilogramu UNP za boce, poručuju iz Banskih dvora.

image

Nove cijene goriva

Vlada Rh/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 15:52