U PRVOJ GODINI DOBIT ĆEMO 800 MILIJUNA EURA

Vlada objavila pregovaračka stajališta: Pogledajte na temelju čega smo pregovarali s EU

- Točni uvjeti pristupanja Hrvatske Uniji vidjet će se iz Pritupnog ugovora, koji ćemo također objaviti nakon što bude potpisan - rekao nam je izvor iz Vlade.
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je danas, dan nakon zatvaranja pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju objavila dokumente hrvatske strane u pregovaračkom procesu.

Radi se o izvješćima o screeningu, zatim, hrvatskim pregovaračkim stajalištima za zelenim stolom i izvješćima o ispunjavanju obveza, te kratkim sažecima pregovaračkog procesa u svakom od 35 poglavlja. Objavljeni dokumenti imaju, hvale se u Vladi, oko 100.000 stranica. Svi dokumenti javnosti su dostupni na web-stranicama Ministarstva vanjskih poslova.

Ipak, iz njih će javnost teško doznati pod kojim točno uvjetima Hrvatska ulazi u EU. To će se, naime, doznati tek kada bude potpisan Pristupni ugovor, što se najavljuje za kraj godine.

„Mi smo u ovom trenutku na jednom mjestu objavili sve što se moglo objaviti o pregovaračkom procesu i bili smo maksimalno transparentni. No, ne možemo objaviti pregovaračka stajališta EU, to je ipak na Bruxellesu. Točni uvjeti pristupanja Hrvatske Uniji vidjet će se iz Pritupnog ugovora, koji ćemo također objaviti nakon što bude potpisan“, kazao nam je dobro upućeni izvor iz Vlade.

I premijerka Jadranka Kosor na današnjoj je konferenciji za novinare povodom objavljivanja hrvatskih dokumenata iz pregovaračkog procesa kazala novinarima kako se za stajališta EU-strane treba obratiti Tajništvu Vijeća EU. Dokumente hrvatske strane Vlada objavljuje nakon što su Banski dvori pirje dva dana za to dali zeleno svjetlo i, napominje Kosor, stoji iza njih,

Kosor je uvjerena kako će velika većina građana ne samo izaći na referendum o pristupanju Uniji, koji će se održati nakon potpisivanja Pristupnog ugovora, nego i da će najveći dio njih na glasačkom listiću zaokružiti „da“. Građanima je zahvalila na strpljenju u pregovaračkom procesu, koji je u slučaju Hrvatske trajao šest godina.

Tijekom pregovora, Hrvatska je u Bruxelles poslala oko 200.000 strana raznih dokumenata, izborila se za 68 prijelaznih razdoblja i šest izuzeća od primjene pravne stečevine EU, a za otvaranje i zatvaranje pregovora morala je ispuniti 138 mjerila i oko 400 podmjerila.

„Svako od tih mjerila je reforma i to je moj odgovor onima koji pitaju gdje su reforme. To su reforme“, poručila je Kosor, posebno istaknuvši poglavlja 8 (Tržišno natjecanje) i 23 (Pravosuđe i temeljna prava) pravne stečevine EU. Te su reforme, istakla je premijerke, bile bolne i one su nepovratne.

Među velike prednosti hrvatskoga članstva u EU Kosor je navela i 800 milijuna eura, koje bi Hrvatska trebala dobiti u prvoj godini članstva, kao i to da će iz europske blagajne puno više novca dobivati, nego što će u nju uplaćivati. Hrvatska, zaključila je Kosor, postaje 28. članica EU-a, a hrvatski postaje 24. službeni jezik Unije.

Kosor, kojoj je danas i rođendan, pohvalila se i da joj čestitke za završetak pregovora „stižu sa svih strana“. Posebno se na njima zahvalila šefovima država i vlada, te socijalnim partnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:48