ENERGETSKA DRAMA

Vlada obuzdava cijene, Petrol prvi put upozorio: ‘Zbog sankcija nam prijeti nestašica goriva‘

"Već danas se suočavamo s nedostatkom dizela i benzina na tržištu", kažu za Jutarnji u Petrolu
 Dragan Matić/CROPIX, Nenad Dugi/CROPIX

Dok Vlada koristi zadnje adute u blokiranju rasta cijena goriva iznad 15 kuna po litri, dio trgovačkih lanaca upozorio nas je u ponedjeljak da prava opasnost za hrvatsko tržište i potrošače prijeti iz suprotnog smjera, odnosno iz otežane opskrbe zbog očekivane blokade uvoza ruske nafte u Europsku uniju.

- Već danas se suočavamo s nedostatkom dizela i benzina na tržištu. No, zbog embarga EU na rusku naftu očekuju se dodatni poremećaji u opskrbi i dodatni pritisak na maloprodajne cijene - poručeno nam je iz Petrola u povodu Vladine uredbe o smanjenju trošarina i marži na gorivo koja će u srijedu stupiti na snagu. Podsjetimo, nakon preuzimanja Croduxa od umirovljenoga generala Ivana Čermaka, Petrol je uz Inu postao najveći maloprodajni lanac naftnih derivata na našem tržištu, tako da ocjene ove kompanije sa sjedištem u Sloveniji dobivaju dodatno na težini.

Na pitanje kako ocjenjuju Vladinu odluku o smanjenju trošarina na benzin i dizel i ograničavanje marži, u Petrolu uzvraćaju s protuprijedlogom što bi državna administracija trebala činiti u uvjetima rasta cijena nafte i naftnih derivata na globalnom tržištu te očekivanom prekidu uvoza nafte iz Rusije.

Cijene nakon 14 dana

- U ovakvim uvjetima, u kojima je ponuda goriva ograničena, državno ograničavanje cijena umjetno potiče veću potražnju, a time i više cijene kad se one ponovno prestanu ograničavati. Subvencije smatramo najprikladnijim državnim mjerama na način koji ne ruši postojeće poreze i pristojbe. Zbog velike volatilnosti, također bi bilo potrebno prilagođavati cijene tjedno, a ne svakih 14 dana - ističu u Petrolu.

Dodaju kako u utorak neće biti promjena cijena na njihovim benzinskim crpkama jer nova Vladina uredba o trošarinama i maržama na naftne derivate stupa na snagu 8. lipnja. Većina goriva od srijede će napokon pojeftiniti nakon što je Vlada ponovno odlučila uredbama intervenirati u trošarine i marže, dok će plavi dizel biti skuplji 20 lipa po litri.

Direktiva EU

Tako će litra najprodavanijeg goriva Eurosuper 95 od srijede u ponoć koštati 13,50 kuna, odnosno bit će jeftinija za 36 lipa po litri. Za pun spremnik od 50 litara to će značiti pojeftinjenje za 18 kuna. Litra običnog eurodizela koštat će 13,08 kuna, odnosno bit će jeftinija šest lipa. Za pun spremnik dizela građani će platiti tri kune manje. Plavi dizel prodavat će se za 9,45 kuna, umjesto dosadašnjih 9,25 kuna. Nakon što su prošli tjedan stigle neslužbene najave da bi gorivo od utorka trebalo drastično poskupjeti, Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela izmjene dviju uredbi koje reguliraju visine trošarina i trgovačkih marži, a u ovoj drugoj u domeni Ministarstva gospodarstva izmijenjeno je i obračunsko razdoblje, pa će se visine cijena goriva umjesto svakih tjedan dana, mijenjati svaka dva tjedna.

Ove nove cijene stupit će na snagu u srijedu, dok će se u utorak prodavati po istoj cijeni, odnosno neće doći do najavljenog poskupljenja, a uredbe će vrijediti 30 dana. Trošarine je Vlada dodatno smanjila za 40 lipa po litri benzina i za dodatnih 20 lipa po litri dizela, nakon što su u ožujku bile smanjenje u istom iznosu, pa su one ukupno smanjene od ožujka do danas za 80 i za 40 lipa. Tako sad trošarina za benzin iznosi 3,06 kuna po litri, dok za dizel iznosi 2,66 kuna po litri. Za plavi dizel se ne naplaćuje trošarina, pa tu Vlada nije imala prostor za snižavanje cijene.

Prema direktivi EU, minimalna trošarina na bezolovni benzin mora iznositi 2,69 kuna. Vlada se nije odlučila za minimalne trošarine jer država očito računa s time da u ljetnoj sezoni od turista uprihodi mjesečno i do milijardu kuna od trošarina na gorivo. Tako da je sad ostavljen prostor od 37 lipa do minimalne trošarine na benzin, kako bi se moglo intervenirati i na jesen ako dođe do dodatnih poremećaja na tržištu zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Miro Skalicki, energetski stručnjak s dugogodišnjim menadžerskim iskustvom u naftnom biznisu, odluke Vlade od ponedjeljka ocjenjuje kao očekivane kad se govori o trenutku u kojem su donesene i u pogledu novih odnosa u formiranju cijena koje je ona postavila. Na pitanje hoće li dodatno smanjenje najviših marži na goriva oslabiti održivost poslovanja maloprodajnih lanaca u postojećim uvjetima, naš sugovornik odgovara potvrdno.

120 milijuna mjesečno

- Može se očekivati da će sa snižavanjem marži trgovci ostati bez novca za daljnje investicije u mrežu, obnovu postojećih crpki i podizanje kvalitete usluga - ocjenjuje Skalicki.

Za dizel, podsjetimo, EU propisuje minimalnu trošarinu od 2,45 kuna, pa je i tu Vlada ostavila prostor od 21 lipe do minimalne trošarine. Zbog smanjenja trošarine na gorivo, u proračunu se očekuje 120,7 milijuna kuna manje za mjesec dana, na koliko je propisano trajanje uredbe, no ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić u ponedjeljak je otkrio da se proračun zbog inflacije puni znatno bolje od početnih očekivanja.

Vlada se odlučila i na smanjenje trgovačkih marži na gorivo, za proizvođače i za distributere, tako da će umjesto 75 lipa po litri imati zaradu od 65 lipa po litri benzinskog i dizelskog goriva. Za plavi dizel marža iznosi 40 lipa po litri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 15:52