ZAKON O RATIFIKACIJI

VLADA ODBACILA INTERPELACIJU O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI Plenković: 'Čudim se kako su se odvažili na tako nešto'

 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Vlada bespredmetnom smatra Interpelaciju koju je o njezinom radu po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije podnio 21 oporbeni saborski zastupnik, budući da je, kako je istaknuto na Vladinoj sjednici u četvrtak, u saborsku proceduru 22. ožujka upućen prijedlog zakona o njezinom potvrđivanju.

Potpisnici interpelacije Saboru su, naime, predložili da se usvajanjem Konvencije obveže Vladu da u roku od 30 dana u saborsku proceduru uputi prijedlog zakona o njezinu potvrđivanju.

Premijer Andrej Plenković ukazao je na to da su neki od potpisnika interpelacije bili članovi vlade koja je potpisala tu Konvenciju, ali ju u tri godine, iako su mali komfornu većinu, nisu uputili u Sabor na ratifikaciju. "Tako da moram priznati da sam malo začuđen da su se uopće tako nešto i odvažili poslati kao interpelaciju", rekao je Plenković.

S druge strane njegova Vlada, naglasio je, uputila je prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije u Sabor, zajedno s Interpretativnom izjavom u kojoj su, ističe premijer, vrlo jasno kazali na koji način, a sukladno međunarodnom pravu i domaćem Zakonu o izvršavanju i potvrđivanju međunarodnih ugovora, Hrvatska tumači odredbe Konvencije te se jasno precizira što ona donosi, a što ne, kao obvezu u hrvatski pravni poredak.

Plenković: Interpretativnom izjavom otklonili smo sve zabrinutosti i strahove

"I s tom interpretativnom izjavom otklonili smo u cijelosti sve zabrinutosti i strahove koji postoje kod dijela hrvatskih birača. Mislim da ste to mogli čuti i u jučerašnjoj izjavi nadbiskupa zadarskog i predsjednika HBK mons. Puljića. Važno je da Vlada prepoznaje što je važno i bitno za zaštitu žena od nasilja u obitelji, ali isto tako i da se ovom Izjavom otklanja bilo kakve strahove jednog dijela naših sugrađana i birača", istaknuo je.

Vlada je, dodao je, uputila u Sabor cjelovit prijedlog i poslala jasnu poruku kako institucije trebaju čitati i provoditi ovu Konvenciju. "I mislim da sada svi oni koji su imali određene dvojbe mogu jasno prepoznati što je, zašto i na koji način Vlada napisala u interpretativnoj izjavi koju će Sabor usvojiti", zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 03:26