ZAPELI PREGOVORI

Vlada odbacila prijedlog za povećanje osnovice plaća u javnim službama, sindikalisti: ‘Želimo Plenkovića!‘

Sindikati do srijede traže da se uključi premijer u rješavanje toga problema...

Vilim Ribić i Željko Stipić

 Ranko Suvar/Cropix

Vlada je u petak odbacila prijedlog sindikata o povećanju osnovice plaća u javnim službama za četiri posto od 1. travnja, a sindikati su zatražili da se u pregovore uključi i premijer Andrej Plenković.

Vlada je ostala pri svom prijedlogu da ne može povećati osnovicu plaće za više od dva posto, izjavio je nakon sastanka Željko Stipić iz sindikata Preporod.

image

Sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i predstavnika sindikata o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Ranko Suvar/Cropix

Sindikati do srijede traže da se uključi premijer u rješavanje toga problema, te ističu da se ne radi o tolikom novcu da se ne bi moglo naći kompromisno rješenje.

Ako iz Vlade ne stigne odgovor premijera na njihove zahtjeve, poslije Uskrsa najavljuju štrajkove.

"Postoji odluka svih sindikata da se ide u takve aktivnosti", poručio je Stipić nakon pregovora.

Vlada nudi povećanje osnovice plaća za dva posto od 1. travnja, što je 11 sindikata jednoglasno odbilo, a ako Vlada ne poboljša ponudu sindikalci najavljuju mogućnost štrajka.

image

Vilim Ribić i Željko Stipić

Ranko Suvar/Cropix

Sindikati javnih službi inzistiraju na povećanju osnovice za četiri posto od 1. travnja, obzirom da posljednji podaci o inflaciji govore o 6,3 posto rasta cijena na godišnjoj razini, i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije i drugih plaća te stanju gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 15:40