BURNO U SABORU

Vlada odbija oporbene amandmane na proračun, oporba poručila: ‘Dosta je ovakvog vladanja‘

Do 15 sati zastupnici su se izjasnili o nešto više od trećine podnesenih amandmana na proračun
 Damjan Tadic/Cropix

Vladini predstavnici u ponedjeljak su nastavili odbijati oporbene amandmane koje su na prijedlog državnog proračuna za 2021. godinu podnijeli zastupnici i klubovi zastupnika.

Do 15 sati zastupnici su se izjasnili o nešto više od trećine podnesenih amandmana na proračun, što znači da bi se sjednica mogla odužiti. Podnesen je 331 amandman, od kojih je 20 nevažećih.

Predstavnica Ministarstva gospodarstva Nataša Mikuš Žigman tako je odbila amandmane oporbe za više sredstava za sustave navodnjavanja, obranu od tuče, razvoj zadrugarstva, obnovu planinarskih domova, zaprašivanje komaraca u Osječko baranjskoj županiji i slično.

Odbijeno je 10-ak amandmana kojim je oporba tražila raspodjelu sredstva Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za primjerice sanaciju osnovne škole u Petrinji, obnovu starog mosta u Sisku, sanaciju užeg centra Sinja, rekonstrukciju sjedišta Istarske županije ali i za sanaciju šteta od posljedica potresa u Zagrebu.

Više sredstava za sanaciju šteta uzrokovanih potresom omogućilo bi sanaciju većeg broja privatnih zgrada, inače će se Zagreb obnavljati 200 godina, poručila je Sandra Benčić iz Kluba zeleno-lijevog bloka.

Vladin predstavnik odbio je i 15-ak amandmana kojima je IDS tražio pomoć države u financiranju projekata lučke, ali i cestovne infrastrukture.

Već sada bi u planove trebalo staviti projektiranje dionice koja povezuje Istarski ipsilon sa Porečom, liderom hrvatskog turizma, kazao je Tulio Demetlika, tražeći da se za dokumentaciju izdvoji 1, 5 milijuna kuna.

Iz naših amandmana vidljivo je kolike su potrebe lučke infrastrukture, pa kad već gradovi i županija ulažu toliko i država bi morala naći način za financiranje, ustrajavali su IDS-ovi zastupnici, no Vladin predstavnik uzvraćao je uvijek istim odgovorom: očekujemo da lučke uprave Poreč, Pula, Umag-Novigrad kandidiraju projekt za sufinanciranje.

Nisu prošli ni amandmani Kluba Mosta vezani za ulaganje u obrazovanje i znanost, odnosno školske dvorane i vrtiće.

„Dosta je ovakvog vladanja gdje kupujete sebi skupe automobile i izvlačite novac iz namještenih natječaja, a da za ključne stvari ne želite osigurati sredstva”, negodovao je Nikola Grmoja (Most) zbog odbijanja amandmana koji idu u korist djece. Negodovao je i što niti jednog zastupnika vladajuće većine nema u sabornici dok traje izjašnjavanje o amandmanima.

Ukoliko se zastupnici u ponedjeljak ne stignu izjasniti o svim amandmanima, ono će se nastaviti u utorak, a glasovanje o amandmanima i samom proračunu planirano je za srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:20