IZ PRORAČUNA ZA CRKVU SVAKE GODINE > 245 MILIJUNA KUNA

Vlada odgovorila na kritike: Ugovori s Vatikanom nisu svetinja, no međunarodni jesu. Moramo ih poštivati

Iz hrvatskog se proračuna svake godine, na temelju Međunarodnog sporazuma sa Svetom Stolicom, za crkvu odvaja čak 245 milijuna kuna
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas putem svog profila na Twitteru odgovorila građanima zašto je Katolička crkva u Hrvatskoj, unatoč gospodarskoj krizi i štednji u proračunu, dobila jednaka financijska sredstva kao i prošle godine.

- Ugovori s Vatikanom nisu svetinja, no međunarodni ugovori su nadređeni nacionalnom zakonodavstvu. Namjeravamo poštivati sklopljene međunarodne ugovore. S druge strane, usmjereni smo i na transparentnost proračuna, odnosno jasnoću trošenja državnog novca - objasnila je Vlada.

Jadranka Sloković: Promjena ugovora s Vatikanom nije stvar izbora, nego obveza nove Vlade

Podsjetimo, iz hrvatskog se proračuna svake godine, na temelju Međunarodnog sporazuma sa Svetom Stolicom, za crkvu odvaja čak 245 milijuna kuna.

No, to nije sav novac koje će Crkva dobiti od Hrvatske tijekom 2012. Naime, vlada je povećala naknadu pravnim osobama Katoličke crkve za oduzetu imovinu. Prošle je godine naknada iznosila 5,5 milijuna kuna, a ove će iznositi 2,2 milijuna kuna više.

- Pravna vrijednost međunarodnih ugovora nadilazi zakone svake države pa tako i ugovor sa Svetom stolicom. Obveze moramo poštivati - ističe Vlada.

Međutim, ono što Vlada zaboravlja jest da jedna od potpisnica Ugovora može zatražiti njegovu izmjenu nakon čega se pristupa pregovorima . O tome govori članku 15. Ugovora Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima.

- Ako bilo koja od visokih ugovornih Strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima - stoji u članku Ugovora potpisanog 1998.

Prema sadašnjem stanju, Crkva će 2013. dobiti 250 milijuna kuna, pet milijuna više nego ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:29