KRPANJE DUGOVA

Vlada odlučila: Hrvatska će bolnici u Mostaru ove godine dati 10 milijuna eura

U proračunu je već osigurano 5,3 milijuna, a ostatak će biti osiguran preraspodjelom unutar razdjela Ministarstva zdravstva

Bolnica u Mostaru

 Jakov Prkic/Cropix/Cropix

Radi poticanja zdravstva u BiH u ovoj će godini Hrvatska Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar sukcesivno doznačavati više od 10 milijuna eura, od čega je 5,3 milijuna već osigurano u proračunu, a ostatak će biti osiguran preraspodjelom unutar razdjela Ministarstva zdravstva.

Odluku o tome donijela je Vlada na sjednici u četvrtak. Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je da su sredstva namjenska te će se bolnici u Mostaru doznačiti radi podmirenja dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Jednokratno će tako za razdoblje od siječnja do ožujka biti doznačeno 2.577.228 eura te po 859.076 eura mjesečno kroz razdoblje od travnja do prosinca.

O načinu utroška doznačenih sredstava Ministarstvo zdravstva i Sveučilišna klinička bolnica Mostar potpisat će ugovor, a Ministarstvo će pratiti utrošak sredstava.

Potpora i financiranje projekata od interesa Hrvata u BiH

U državnom proračunu za ovu godinu su na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za povezivanje s Hrvatima u BiH, potpore njihovu povratku i ostanku u BiH te očuvanje njihove pune ravnopravnosti, što je od strateškog interesa za Hrvatsku, osigurana su financijska sredstva u iznosu od 5 milijuna eura.

Kako bi se planirana sredstva raspodijelila te usmjerila na najkvalitetnije projekte na današnjoj je sjednici Vlade, kao i prethodnih godina, osnovano Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2023. godinu.

U Povjerenstvu su zastupljeni predstavnici Ministarstava vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 09:07