SJEDNICA

VLADA ODLUČILA O KUPOVINI AVIONA Plenković: 'Ova odluka predstavlja našu političku volju, te jačanje suradnje s SAD-om i Izraelom'

 
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Na današnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o nabavi višenamjenskih vojnih aviona.

‘Odluka o nabavi aviona predstavlja našu političku volju te ujedno jačanje suradnje s SAD-om i Izraelom. Donijeli smo konsenzualnu odluku da je RH potrebno zrakoplovstvo, da postojeće stanje ne udovoljava kriterijima i nije dugoročno rješenje. Ovo je odluka koja je odgađana niz godina, koju do sada, iz niza razloga, nisu poduzele brojne vlade’, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

'Avioni će nam služiti sljedećih 25 godina, a koštat će nas 50 milijuna dolara godišnje', rekao je Plenković.

Ministar obrane Damir Krstičević je rekao da je nakon analize svih pristiglih ponuda, kao najbolja i najpovoljnija odabrana ponuda države Izrael za 12 aviona F-16, a ministar financija Zdravko Marić dodao je kako je njegovo ministarstvo usko surađivalo s Ministarstvom obrane i stručnim povjerenstvom kako bi se osigurala sredstva za nabavu aviona.

Druga točka dnevnog reda bilo je refinanciranje kredita cestovnog sektora, a premijer Andrej Plenković izjavio je da će refinanciranjem dugova godišnje uštede na kamatama dosezati 50 milijuna eura, da se radi i na poslovnom restrukturiranju, te je ocijenio da je riječ o velikim, strateškim pomacima.

Na početku sjednice Vlade Plenković se osvrnuo na projekt modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora i podsjetio da je lani refinanciran dug u visini od 1,275 milijardi eura, po "nikad boljim kamatama, nikad boljoj ročnosti, do 2030.".

'Sad je refinanciran kredit u iznosu od 1,8 milijardi eura, također rok od 12 godina, kamata od 1,95 posto. Tako smo praktički malo više od 3 od ukupno 5 milijardi duga u cestarskom sektoru riješili na način koji je u hrvatskoj javnosti doveo do zaborava inicijative o monetizaciji hrvatskih autocesta, koja je bila jedna od rješenja bivše SDP-ove Vlade prije samo nekoliko godina', ustvrdio je Plenković.

Dodao je da je sada napravljeno financijsko restrukturiranje, radi se na i na poslovnom restrukturiranju, nakon čega će ova društva moći svojim poslovanjem nositi dugove.

'To su veliki, strateški pomaci', ocijenio je Plenković, napomenuvši da je na ovaj način došlo do godišnje uštede na kamati od 50 milijuna eura godišnje.

'S ovim nema novog zaduženja, ima uštede u odnosu na postojeće financijske aranžmane od 50 milijuna eura za kamate godišnje', zaključio je Plenković.

U sklopu drugog kruga financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, Vlada će danas donijeti odluke o davanju jamstva za krediti Hrvatskim autocestama, Hrvatskima cestama te društvu Autocesta Rijeka-Zagreb.

Treća točka dnevnog reda bila je inicijativa oporbe za izglasavanjem nepovjerenja ministrici Martini Dalić.

'Riječ je o već petoj inicijativi za izglasavanje povjerenja članovima ove Vlade. Pismeno smo naveli zašto odbijamo ovakav prijedlog, a osobno ću s potpredsjednicom u Hrvatskom saboru obrazložiti odluku', rekao je premijer.

Hrvatska Vlada danas će na sjednici donijeti odluku o nabavi borbenih zrakoplova od Izraela, donijet će i tri odluke o jamstvima za kredite kojima se financijski restrukturira cestovni sektor te će odgovoriti na prijedlog 37 oporbenih zastupnika za pokretanjem pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić.

Odluka Vlade o kupnji moderniziranih borbenih zrakoplova F-16 C/D Barak slijedi nakon što je u utorak Vijeće za obranu to jednoglasno preporučilo Vladi, a temeljem prezentacije Stručnog povjerenstva Ministarstva obrane.

U izraelskoj ponudi predviđena je isporuka 12 aviona (deset jednosjeda i dva dvosjeda) s NATO kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuka pilota i tehničkog osoblja u Izraelu po načelu "obuka obučavatelja“, inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore uključujući nazočnost instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja također po načelu "obuka obučavatelja“ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu, navode iz MORH-a. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.

Na ponuđenim avionima provedene su višestruke nadogradnje i modernizacija sustava i strukture aviona, što osigurava da su avioni na visokoj tehnološkoj razini. Ponuđeni avioni bit će isporučeni s resursom od 3000 efektivnih sati naleta što je, navode iz MORH-a, prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, dostatno za idućih 25 godina.

Refinancira se 1,8 milijardi eura duga cestovnog sektora

U sklopu drugog kruga financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, Vlada će donijeti odluke o davanju jamstva za krediti Hrvatskim autocestama, Hrvatskima cestama te društvu Autocesta Rijeka-Zagreb.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je potvrdio da je riječ o refinanciranju oko 1,8 milijardi eura duga cestovnog sektora.

Time, s međunarodnom obveznicom iz prošle godine, 'završavamo' više od polovice ukupnog duga cestovnog sektora uz ukupne uštede u te dvije akcije od oko 350 milijuna kuna godišnje, samo na kamatama, rekao je Butković.

Vlada će odgovoriti i na zahtjev oporbe koja traži odgovornost potpredsjednice Dalić, među ostalim, zbog Agrokora i afere 'savjetnici' odnosno zbog toga jer smatraju da je, s obzirom na ovlasti Ministarstva kojem je na čelu, morala znati da je kao 'podizvođač' u procesu restrukturiranja koncerna angažirana tvrtka u kojoj je radio sada već bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Ramljak je za izvanrednog povjerenika imenovan 10. travnja prošle godine, a potom je kao savjetnike angažirao stranu tvrtku Alixpartners s domaćim podizviođačima. Među njima i Texo menagement u kojem je, navodi oporba, Ramljak kao zaposlenik bio evidentiran do 30. travnja, a ugovor o savjetovanju između Alixpartners i i Texo menagementa sklopljen je 25. travnja prošle godine.

Oporbeni zastupnici smatraju da je Dalić morala znati detalje o podizvođačima što dovodi u pitanje njezin kredibilitet i mogućnost da nastavi obnašati funkciju potpredsjednice vlade i ministrice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:26