UKINUTA UREDBA

Vlada odmrznula cijenu goriva, Ćorić: ‘Nadamo se da do ovakvih situacija neće doći ubuduće‘

Na dnevnom redu je i izjašnjenje o amandmanima na prijedlog državnog proračuna

Andrej Plenković na sjednici Vlade

 Damjan Tadic/Cropix

U 8 i 45 počela je sjednica Vlade, a premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor.

- Od prošle sjednice bili smo u Osijeku, obilježili smo Dan grada. Imali smo dobra i kvalitetan susret te možemo biti zadovoljni kako se razvija grad Osijek. To je vrlo ohrabrujuće i zadovoljni smo projektima koji se tamo razvijaju, rekao je Plenković.

Rekao je da se primjećuje pad trenda novozaraženih, ali i dalje su to visoki brojevi pa je još jednom pozvao sve na cijepljenje, uključujući i trećom dozom, uz poruku kako imamo više nego dovoljno doza za sve.

- Zimska su vremena, bitno je da budemo što zaštićeniji. U konačnici imamo taj novi soj omikron koji još čekamo. Ministar će vjerojatno danas o tome obavijestiti javnost ima li ga ili nema nakon verificiranja u Hrvatskoj, ali moramo biti vrlo oprezni", poručio je Plenković.

- Izdvojio bih samo da smo se susreli s direktorom za Europu WHO-a, s kojim smo razgovarali o stanju pandemije. Imaju politiku pet stabilizatora. Prvo je cijepljenje, drugo je primjena booster doze. Treće je nošenje maski, četvrto prozračivanje prostorija i peto novi medicinski tretmani, što se odnosi na izgledno novu situaciju u kojoj će postojati i lijekovi protiv covida. Što se nas tiče, o tome ćemo više na redovitoj sjednici, iako primjećujemo pad broja novozaraženih, pozivam se da se cijepe, a one koji su već dali povjerenje cjepivima da prime i booster dozu. O novom soju ministar će izvijestiti kasnije.

- Danas je blagdan svetog Nikole, a u Dubrovniku obilježava Dan branitelja grada Dubrovnika i 30 godina velikog napada na Dubrovnik. Pozdravljamo sve hrvatske branitelje Dubrovnika i sve druge na ovaj dan koji je izrazito važan, kada je poginulo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60", rekao je premijer.

image

Sjednica Vlade

Damjan Tadic/Cropix

Najavljeno prihvaćanje devet amandmana na proračun, od čega pet oporbenih

Hrvatski sabor u ponedjeljak i utorak će se izjašnjavati o 475 amandmana podnijetih na prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu, a sam proračun zastupnici bi trebali donijeti u srijedu.

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić rekao je kako se od ukupno 475 amandmana, njih 450 smatra važećima, dok je 25 amandmana nevažećih jer nisu u skladu s člankom 38. Zakona o proračunu (za amandmane kojima se predlaže povećanje rashoda ili izdataka treba istodobno predložiti odgovarajuće smanjenje rashoda ili izdataka).

Zrinušić je najavio da će Vladini predstavnici tijekom saborskog izjašnjavanja o amandmanima prihvatiti ukupno devet amandmana, među kojima i onaj zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, koji se odnosi na osiguranje 400 tisuća kuna u idućoj godini za Nacionalni plan uključivanja Roma za razdoblje 2021.-2027.

U izmijenjenom obliku najavljeno je i prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, kojim bi se iznos za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji povećao za gotovo 4,4 milijuna kuna u 2022. godini.

Osvrćući se na kraju sjednice Vlade na prihvaćanje tog amandmana, premijer Andrej Plenković je istaknuo kako se u modificiranom obliku za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja izdvaja još i više sredstava nego je predloženo amandmanom. "Poruka da želimo spriječiti nasilje nad ženama, prije svega nasilje u obitelji, nešto je što su vrijednosti za koje se zalažemo tijekom cijelog mandata. S obzirom i na ovo grozno ubojstvo koje se dogodilo prije nekoliko dana u Splitu, kroz ovaj način za izdvajanje više sredstava za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja želimo poslati još jednu snažnu poruku", izjavio je Plenković.

U idućoj će se godini, temeljem prihvaćanja amandmana zastupnika Željka Lenarta (HSS) u izmijenjenom obliku, povećati i sredstva za program Hrvatske knjižnice za slijepe u iznosu od 100 tisuća kuna.

Vladini će predstavnici u izmijenjenom obliku prihvatiti i amandman Kluba zastupnika IDS-a, temeljem kojega će se povećati sredstva na aktivnosti Programi Hrvatskog restauratorskog zavoda, i to za iznos od milijun kuna u idućoj godini, a za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču.

U izmijenjenom će se obliku prihvatiti i amandman zastupnice Vesne Vučemilović (Hrvatski suverenisti) i tako u 2022. godini za 600 tisuća kuna povećati sredstva za međunarodnu promociju hrvatske poljoprivrede i drvoprerađivačke industrije.

Vlada je odlučila prihvatiti i amandman Kluba zastupnika HNS-a, HSU-a i nezavisnih zastupnika, i to u iznosu od milijun kuna u idućoj godini za aktivnosti sanacija osječke Tvrđe.

image

Andrej Plenković na sjednici Vlade

Damjan Tadic/Cropix

Temeljem amandmana zastupnice Boške Ban Vlahek (SDP), i to u izmijenjenom obliku, u 2022. će se za šest milijuna kuna povećati proračunska sredstva na aktivnosti Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Zadnja dva amandmana koje će predstavnici Vlade prihvatiti tijekom saborskog izjašnjavanja odnose se na povećanje sredstava u idućoj godini za bolnički sustav. Tako je najavljeno prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika HDZ-a u iznosu od milijun kuna za početak provedbe projekta izgradnje modularne zgrade u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a prihvaćanjem u izmijenjenom obliku amandmana zastupnika Mira Totgergelija (HDZ) osigurat će se 17,7 milijuna kuna za Opću bolnicu Bjelovar.

Inače, prijedlogom državnog proračuna u idućoj se godini predviđaju prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a. Vlada je proračun temeljila na projekciji gospodarskog rasta od 4,4 posto u 2022. godini, zatim od 3,7 posto u 2023. te 3,1 posto u 2024. godini.

"Smisao ovog proračuna je nastaviti jačati otpornost hrvatskog gospodarstva, omogućiti oporavak hrvatskog gospodarstva i, naravno, s faze očuvanja radnih mjesta doći u novi iskorak, a to je kreiranje radnih mjesta, gdje smo, premostivši ovu krizu omogućili da se vrlo brzo s rastom BDP-a, koji će ove godine biti najmanje devet posto, okrenemo prema konkurentnosti i jačanje hrvatske ekonomije i svih sektora", istaknuo je premijer Plenković na sjednici Vlade.

Odmrznute cijene goriva

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izvijestio je o odluci o ukidanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

- Zbog velikog porasta cijena naftnih derivata uvedena je uredba o najvišim cijenama. Obzirom da je u razdoblju od donošenja uredbe došlo do pada cijena naftnih derivata, potrebno je donijeti uredbu o prestanku važenja ove uredbe, kako bi trgovci mogli cijene ponovo formirati slobodno. Stabilizirali smo uvjete na domaćem tržištu i uredba je u potpunosti ispunila cilj svojeg donošenja. Nadamo se da do ovakvih situacija neće doći ubuduće, rekao je Ćorić.

- Neke su zemlje slijedile naš primjer, a s obzirom na načela slobode tržišta, ovaj alat stavljamo van snage, dodao je Plenković.

Premijer je vezano uz prihvaćanje amandmana oporbe rekao da su amandman zeleno-lijevog bloka prihvatili zato što su predložili povećanje, ali da su modificiranom obliku predložili i izdvajanje većih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 02:55